Protest protiv Roma u Beogradu

Pojava šuge kod dvoje učenika u jednoj osnovnoj školi u beogradskom naselju Zemun Polje izazvala je burne reakcije među njegovim žiteljima. Protestujući u centru naselja, nekoliko stotina ljudi za zarazu je optužilo Rome iz tog kraja.

“Još jedno napeto veče u beogradskom naselju Zemun Polje. I novo okupljanje građana, koji od nadležnih traže da se u tom kraju obustavi naseljavanje Roma”, izveštava reporterka Al Jazeere Anne Marie Čurčić.

Socijalni stanovi 

Učesnici protesta smatraju da za pojavu šuge u obližnjoj školi, u koju idu i djeca iz lokalnih romskih porodica, krivac može biti samo jedan.

“Odgovorno tvrdim da ovo nije ni rasistički ni fašistički skup. Skup je usmeren radi zaštite naših ljudskih prava, sloboda, našeg zdravlja, jer smatramo da smo doseljavanjem socijalno ugroženih stanovnika u naselje Kamendin mi postali ugroženi”, govori jedna žena.

Koliko je na protestu bilo napeto svjedoči i prisustvo policije. Samo 200 metara dalje nalaze se zgrade sa socijalnim stanovima, koje, između ostalog, naseljavaju i Romi. Romi koji žive u ovom naselju ne žele da govore pred kamerama. Kako su nam rekli, nakon protesta održanih u nedelju ne osjećaju se bezbjedno.

U Regionalnom centru za manjine kažu da je strah opravdan, jer su se prije samo tri dana u ovom naselju mogli čuti uzvici kojima se nedvosmisleno pozivalo na rasnu i nacionalnu mržnju i netrpeljivost.

Marko Vasiljević iz Regionalnog centra za manjine kaže: “Želim da podsetim da je to, takođe, krivično delo i u ovom slučaju da pozovem nadležne državne organe da zaista shvate ozbiljno situaciju i tenziju koja postoji danas u ovom naselju i da preduzmu sve neophodne mere kako bi se sprečili dalji incidenti.”

Kako će reagovati država

Zaštitnik građana, ombudsman Saša Janković, kaže da je ključno pitanje da li će država odreagovati na pravi način.

“Često reakcije kasne i kada na kraju dođu svedu se na pokretanje vođenja određenih krivičnih postupaka, koje pritom ponekad i zastare, ali se uzrok problema – rasna, etnička, verska netolerancija, etnička distanca, ipak, nedovoljno otklanjaju.”

Protesti poput poput ovog u Zemun Polju događali su se i prethodnih godina u Beogradu. Godine 2009. mještani više beogradskih opština organizovanim protestima, nekada i nasiljem, sprečili su naseljavanje romskih porodica iz nehigijenskih naselja. Posljednji veći incident dogodio se se prošle godine u dijelu grada zvanom Resnik, kada je u sukobima sa demonstrantima lakše povrijeđeno i 12 policajaca.

Izvor: Al Jazeera