Protest protiv naftnih platformi u Jadranu

U Budvi se održava prvi Jadranski samit o nafti i gasu koji treba da prikaže mogućnosti i izazove u toj oblasti, sa posebnim akcentom na Crnu Goru, Hrvatsku i Albaniju.

Skupu prisustvuju i predstavnici naftne industrije Evrope i svijeta, koje vlade te tri države žele da upoznaju sa onim što Balkan ima da ponudi.

Ekološke organizacije iz Crne Gore i Hrvatske protestovale su ispred mjesta održavanja skupa, tražeći da se tenderi za istraživanje nafte i gasa na Jadranu ponište jer nisu transparentni i ozbiljno ugrožavaju životnu sredinu, turizam i ribarstvo.

Tender za istraživanje nafte i gasa u crnogorskom podmorju je završen, ponude dostavljene i ostalo je da se država izjasni o njima.

Ekološke organizacije smatraju da će to uništiti divlju lepotu – brend države koja živi od turizma.

Ribari i ugostitelji zabrinuti

Za Dragoljuba Bajkovića iz Bara, grada na jugu crnogorske obale, more i riba su život i glavni izvor prihoda.

Prije pet godina vozio je ekspediciju koja je istraživala lokalno podmorje zbog seizmičkih aktivnosti, ali i nafte i gasa. Da je znao do čega će to dovesti, kaže – ne bi vozio.

“To su uređaji koji vuku sondu za sobom i svakih 10-20 sekundi ispaljuju eksploziju preko zraka, i sva ta eksplozija je preko tri hiljade bara koja sigurno mnogo šteti i utiče na ribu. Ja u tom trenutku nisam ni razmišljao o tome da je toliko štetno ,ali u narednih godinu-dvije mi nismo mogli slabo ribe da ulovimo. Uzrok je bio to”, rekao je Bajković.

Crna Gora svrstala se u red zemalja Jadrana u potrazi za crnim zlatom. No, osim ribara, sve to brine i ugostitelje – posebno ideja da turisti umjesto plave pučine gledaju naftne platforme.

“Bolje bi bilo da su daleko i da se ne vide, jer u svakom slučaju nisu lijepe i ne doprinose turizmu, ali ako je neka enormna korist i ako se to bude radilo po standardima i za javni interes, onda neće biti nikakvih problema. Samo se bojim da neka, bolje da ne pričam, interesna grupa ne zloupotrijebi to za neke kratkoročne dobiti”, rekao je ugostitelj Milo Obradović.

Na jugu Crne Gore za naftom se tragalo još sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka – bez rezultata.

Novim tenderom za istraživanje ponuđeno je više od tri hiljade kvadratnih kilometara podmorja.

Ekolozi traže referendum

“Ukoliko bi se u crnogorskom podmorju pronašli nafta i gas, ekološke organizacije kažu da bi upravo opština Bar, ali i susjedna opština Ulcinj bile najugroženije. Tvrde da iako toga nigdje nema u dokumentima, da bi naftne platforme bile postavljene na svega nekoliko kilometara od obale”, javlja reporterka Al Jazeere Milica Marinović.

U Hrvatskoj je granica istraživanja 10 kilometara. Sve to bi, smatraju, imalo poguban utjecaj na životnu sredinu i brend ekološke drzave.

“Tokom bušenja za istraživanja dolazi do curenja nafte ukoliko se pronađe, radi se o mrljama koje je poslije vrlo teško prikupiti, posebno ako znamo da u našoj državi ne postoji obučeni kadar, odgovarajuća oprema”, kaže Nataša Kovačević iz nevladine organizacije Green Home.

Dok ekolozi traže poništavanje tendera i organizovanje referenduma o ovom pitanju, država u istraživanju ne vidi nikakav problem.

“Svi pripremni i istražni radovi, a daj Bože sjutra i eksploatacija, su urađeni sa najvećim ekološkim standardima i projekcije koje smo dosad imali govore da ono što su ambicije Crne Gore u drugom sektoru turizma neće biti ugrožene” , rekao je Vujica Lazović, potpredsjednik Vlade Crne Gore.

Za 13 tzv. blokova za istraživanje crnogorskog podmorja prijavila su se tri konzorcijuma.

Odluku kome će ih dati, Vlada Crne Gore treba da obznani ovog mjeseca.

Izvor: Al Jazeera