Protest ljekara u Makedoniji

Ljekari u Makedoniji izašli su na protest upozorenja, tokom kojeg traže od ministra da povuče reformu plata po učinku te njihovo povećanje, kao i da Vlada poštuje njihovu profesiju.

U međuvremenu je ministar, pomoću suda, uspio spriječiti štrajk, uz izgovor da bi pacijenti mogli trpjeti nedovoljnu zdravstvenu zaštitu.

Sindikat i ministar u utorak počinju pregovore, a ukoliko se ne ispune njihovi zahtjevi, ljekari najavljuju generalni štrajk, izvještava Milka Smilevska, dopisnica Al Jazeere iz Makedonije.

Timski posao

Viktorija Čaloska, doktorica gastroenterohepatologije na Univerzitetskoj klinici u Skoplju, s kolegama protestira zbog Vladine reforme da dobijaju platu prema broju intervencija u toku mjeseca.

Kaže da je bolnički posao timski, a reforma koja se provodi od jula uništava zajednički rad i tjera ljekare da vode računa samo o brojkama, a ne i o kvalitetu usluga koja se pruža građanima.

“Mi nismo radnici na traci koji pakuju flaše, gdje je broj mjerilo da li je neko ispunio normu ili ne”, kazala je Čaloska.

Reforma plata po učinku je bazirana na kvantitetu. Ako ljekar ne pruži pacijentima utvrđeni broj usluga u toku mjeseca, dobija 20 posto manju platu, kaže doktor Vladimir Lazarević iz Instituta Health Grouper.

“Najveći broj lekara se protivi toj reformi, zato što smatra da reforma sama po sebi ne kalkulira kvalitet ili složenost intervencija koju određeni lekar treba provesti. Što samo po sebe znači da reforma pravi veći broj gubitnika umjesto dobitnika”, govori Lazarević.

To je natjeralo ljekare da protestiraju. Traže od ministra zdravstva da povuče reformu po učinku da bi se doradila.

Dejan Stavrić, predsjednik Samostojnog sindikata Kliničkog centra, kaže: “Protest je opravdan zato što smatramo da ponuđeni model nije dobar. Nagrađuje one koje nisu za nagradu, a kažnjava one koji zaslužuju nagradu.”

Reforma po učinku već desetak godina se provodi u visokorazvijenim zemljama, kao što su SAD, Velika Britanija i Turska.

U regionu samo se u Srbiji razmišlja o proveđenju ove reforme.

U Makedoniji, za sada, građani podržavaju reformu.

Emro Međit smatra da je “metoda plaćanja po učinku u unteresu pacijenata”, a Rubin Kotevski da je “to dobro, koliko radi – toliko i dobije. Ne može neko ko radi dobiti isto kao onaj koji ne radi.”

Reformu bez konsultaciju s ljekarima je uveo ministar zdravstva Nikola Todorov. Ali, samo  dva i po mjeseca poslije uvođenja, morao je sjesti za stol i pregovarati.

Nejedinstvo i politički utjecaj

Todorov očekuje “konstruktivnu atmosferu i da nađemo rješenje”.

U međuvremenu, pomoću suda, koji je utvrdio da nije precizirano kako će se u toku štrajka ljekari brinuti o pacijentima, ministar je uspio spriječiti održavanje štrajka ljekara. No, oni su uporni i traže bolje rješenje.

Ljekari ubuduće planiraju organizirati i štrajk, ali nisu sigurni da li će on uspjeti, zbog nejedinstva, straha da ne izgube radna mjesta i velikog političkog utjecaja – pokazuje istraživanje.

Ako ministar ne povuče reformu za tri sedmice, makedonski ljekari će štrajkovati.

Izvor: Al Jazeera