Protest ispred Ambasade Turske u Beogradu

Nekoliko stotina građana okupilo se večeras isped turskog veleposlanstva u Beogradu kako bi prosvjedovali zbog smrti navijača Crvene zvezde Marka Ivković u Istanbulu.

Nakon što su odali počast Ivkoviću i zapalili svijeće u crkvi Svetog Marka, navijači i građani su ispred turskog veleposlanstva palili baklje, pjevali Zvezdine pjesme, ali i klicali Kosovu.

Policija nije dozvolila navijačima da se približe zgradi diplomatskog predstavništva Turske, već ih je držala na distanci od 20-ak metara.

Tijelo nastradalog Ivkovića dopremljeno je večeras u Srbiju iz Istanbula, gdje su posmrtne ostatke na beogradskom aerodromu preuzeli članovi obitelji.

Turska policija priopćila je ranije danas kako je navijač Crvene zvezde, koji je ubijen u blizini sportske dvorane u Istanbulu, stradao u međusobnom okršaju navijača kluba iz Srbije, prenijela je agencija Tanjug.

U telefonskoj izjavi za Al Jazeeru konzul Srbije u Istanbulu Zoran Marković odbacio je takve tvrdnje, zatraživši da turska policija demantira takve navode.

„Stavlja se u usta policiji nešto što nije tačno i što je meni u turskoj policiji rečeno da nije tačno, a to je da je bilo sukoba između srpskih navijača međusobno. Zatražili smo od turske policije demantij takvog pisanja“, potvrdio je Marković.

Snimke kamera u istrazi

„Došlo je do incidenta između navijača Crvene zvezde, koji nisu imali karte za jučerašnju košarkašku utakmicu između tog kluba i Galatasaraya“, navodi se u izvještaju policije o sinoćnjem incidentu koji je prenio list Hurriyet.

„Dvije skupine navijača su bacale kamenice i boce jedni na druge, ali ih je policija uspijevala držati razdvojenima. Došli smo do spoznaja da je jedan navijač izboden na smrt dok je policija pratila navijače Zvezde dalje od mjesta sukoba. Pokrenuta je istraga o ovom događaju“, navela je turska policija.

I potpredsjednik Galatasaraya Abdurrahim Albayrak tvrdi kako je navijač Crvene zvezde ubijen u međusobnom obračunu navijača srpskog kluba. Prethodno je izrazio duboko žaljenje zbog smrti navijača Crvene zvezde, uputivši sućut i beogradskom klubu, ali i Srbiji.

„Ovo što se dogodilo mnogo nas je rastužilo. Voljeli bi da se ovako nešto nije dogodilo, ali događaj se dogodio među navijačima Crvene zvezde. Osoba koja je smrtno stradala doputovala je u Istanbul vlastitim vozilom. Osoba s kojom je žrtva imala raspravu je, također, došla vlastitim vozilom. U policijskim izvorima postoje ovi podaci. Ovo je tužan događaj, ali sreća je da nitko iz naše zemlje nije umiješan u ovaj događaj“, istaknuo je Albayrak.

„Konzulat će dobiti snimke sa bezbednosnih kamera koje policija poseduje, a koje ćemo ekspresno proslediti našima u Beograd kako bi se eventualno saslušali potencijalni svedoci događaja ili kako bismo lakše svi zajedno došli do počinilaca ovog strašnog krivičnog dela“, poručio je konzul Marković.

Čović: Marko je uboden sa leđa

Predsjednik Crvene zvezde Nebojša Čović optužio je tursku policiju da snosi odgovornost za ubojstvo navijača Marka Ivkovića, prozivajući ih zato što nisu stvorili adekvatne sigurnosne mjere.

„Desilo se da je policija htela da odbije navijače Zvezde suzavcem i dimom, u kojem se dogodio napad domaćih navijača Marko je uboden sa leđa, pošto je bio na začelju kolone i nije učestvovao u sukobu. Krenuo je da se povlači“, rekao je Čović.

„Dogodio se jako težak i užasan događaj. Odlazak navijača nije bio organizovan od strane kluba, ali čim smo čuli da će naše pristalice da se pojave u Turskoj odmah smo obavestili konzulat u Istanbulu, koji je ekspresno reagovao i obavestio Galatasaraj i policiju. Želim da izbegnem svaku manipulaciju za nastale događaje i postavim pitanje zašto je policija vodila navijače do hale, ako nisu smeli da uđu, a zna se da može da dođe do sukoba“, rekao je Čović.

Po njemu, turski mediji htjeli su da „spinuju događaj prenošenjem da su se navijači Crvene zvezde međusobno sukobili“.

„Bruka i sramota je da su se Zvezdini navijači sukobili između sebe. Da nismo možda godinama čekali da odemo u Istanbulu i izbodemo se međusobno? Znam da su Srbi generalno krivi za sve, ali budimo malo realni“, rekao je Čović.

Demarš turskom ambasadoru

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uručilo je prethodno prosvjednu notu veleposlaniku Turske u Beogradu, Mehmetu Kemalu Bozayu zbog ubojstva navijača Crvene zvezde u Istanbulu.

„Tražimo istinu o tom zločinačkom aktu“, rekao je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, potvrdivši da će turski ministar sporta tokom dana s aerodroma u Istanbulu ispratiti posmrtne ostatke nastradalog navijača.

Iako se trener Galatasaraya Ergin Ataman ispričao zbog izjava o navijačima beogradskog kluba kao teroristima, pravdajući se kako u tom trenutku nije znao za pogibiju navijača, Dačić mu je poručio da „više nije dobrodošao u Srbiju“.

„Nije naš cilj da se dodvoravamo ljudima u svetu. Niko ne sme da ponižava Srbiju i naziva njene građana teroristima, pa makar do bio i trener Galatasaraya“, prenio je Dačićeve rijeći beogradski dnevnik Blic.

Veleposlanik Bozay je potvrdio agenciji Anadolija da je srpskim dužnosnicima prenio izraze sućuti turske Vlade, te napomenuo kako turska policija intenzivno radi na rasvjetljavanju događaja sa smrtnim ishodom.

Poziv Davutoglua

Premijer Turske Ahmet Davutoglu pozvao je danas telefonom šefa Vlade Srbije Aleksandra Vučića i izrazio mu sućut povodom ubojstva navijača Crvene zvezde Marka Ivkovića.

Vučić je izrazio zaprepašćenje ubojstvom koje je počinjeno nad građaninom Srbije i rekao svom turskom kolegi da Srbija zahtjeva hitno pronalaženje i hapšenje ubojice te njegovo najstrože kažnjavanje.

Kako je priopćila vladina Kancelarija za saradnju sa medijima, Vučić je rekao Davutogluu da šef stručnog štaba Košarkaškog kluba Galatasaray Ergin Ataman nije dobrodošao u Srbiju nakon izjave u kojoj je ubijenog mladića, kao i sve ostale navijače Crvene Zvezde, optužio za terorizam.

Predsjednik Vlade Srbije podsjetio je kako je Srbija samo prije nekoliko tjedana dočekala trostruko brojniju skupinu navijača Bešiktaša i omogućila im punu sigurnost u Beogradu.

Davutoglu izrazio je žaljenje što je jedan mladi ljudski život ugašen i obećao je da će turske vlasti učiniti sve da se počinitelj zločina pronađe i izvede pred lice pravde.

I Ministarstvo omladine i sporta Republike Turske uputilo je izraze sućuti obitelji ubijenog navijača.

„Uoči utakmice došlo je do događaja koje nitko ne želi vidjeti na sportskim terenima, niti u njihovoj blizini u kojima je smrtno stradao navijač iz Srbije“, navodi se u priopćenju uz napomenu da turska policija intenzivno radi na pronalasku počinitelja.

U poruci je navedeno i kako sport može imati smisla samo uz mir, prijateljstvo i fair-play.

„Uz želju da se sličan događaj nikada i nigdje ne ponovi upućujemo izraze sućuti obitelji poginulog navijača, kolektivu Crvene zvezde i srpskom narodu u cjelini“, priopćeno je.

Žaljenje iz Galatasaraya

Oglasio se i Košarkaški klub Galatasaray, izrazivši u priopćenju „duboku sućut i suosjećanje s građanima Srbije zbog događaja koji su doveli do ubojstva Marka Ivkovića“.

„Naše sigurnosne snage rade sve što mogu kako bi rasvijetlile slučaj i otkrile krivce. Vjerujemo da ovaj incident nema veze s našim klubovima i navijačima. Nasilju nema mjesta u sportu, a mi želimo da pobjeđujemo u miru”, navodi se u priopćenju.

Iz Galatasaraya ipak napominju kako su navijači Crvene zvezde izazvali tuču ispred dvorane u kojoj se igrala euroligaška utakmica.

„Nismo bili u situaciji gostima osigurati veći kontigent karata od traženog, jer su u pitanju bile dnevne karte koje smo rasprodali. Oni su tražili 40 ulaznica i od policije smo tražili da osigura toliko navijača. Da smo pustili sve koji su ostali ispred dvorane, bilo bi nam potrebno još pripadnika policije, a u tom trenutku nismo bili u mogućnosti da ih osiguramo“, navode iz Galatasaraya.

Izvinjenje trenera

I predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković najoštrije je osudila ubojstvo navijača Crvene zvezde u Istanbulu i pozvala nadležne organe u Turskoj da hitno reagiraju, pronađu i kazne počinitelje.

„Ne možemo da gradimo odnose saradnje i poverenja dok huligani u Turskoj zabijaju nož u srce čoveku, koji dolazi iz Srbije, samo zato što navija za drugi klub“, navela je Gojković.

Dodala je i kako „očekuje odlučnu i što hitniju reakciju Turske, jer bi bilo nedopustivo da ovaj zločine ostane nekažnjen“.

Trener košarkaša Galatasaraya Ergin Ataman javno se danas ispričao jer je ne znajući za ubojstvo navijača Crvene zvezde sinoć „Delije“ nazvao teroristima, prenosi Tanjug.

Ataman se ispričao dan poslije tragičnog događaja u kojem je nožem ubijen 25-godišnji navijač Crvene zvezde, uoči utakmice s Galatasarayem u Istanbulu.

„Duboko suosjećam s tragedijom koja je pogodila košarkaše Crvene zvezde i njene navijače. Tome nije mjesto u sportu, ni u životu. Nisam znao za ovu tragediju sinoć tokom konferencije za novinare i zato se duboko ispričavam“, poručio je Ataman na društvenim mrežama.

Neredi pred ulazom

Navijačko huliganstvo, koje se dogodilo u Istanbulu, odnijelo je još jedan mladi život kada je, u vrijeme košarkaške utakmice Galatasaraya i Crvene zvezde od posljedica ranjavanja hladnim oružjem preminuo navijač beogradskog kluba.

Istanbulska policija je potvrdila kako je Marko Ivković (25) zadobio ubodnu ranu u predjelu srca tokom nereda koji su se dogodili nedaleko ulaza u dvoranu Abdi Ipekci.

Uzroke nereda policija još uvijek nije razjasnila, a ranjeni mladić prebačen je u jednu od bolnica. Preminuo je unatoč velikim naporima liječnika da mu spase život.

Prema priopćenju istanbulske policije navijači Galatasaraya i Crvene zvezde sukobili su se uoči utakmice u Istanbulu, bacajući pritom kamenice i pirotehnička sredstva jedni prema drugima.

„Pripadnici policije nalazili su se između dviju navijačkih grupa i oni nisu došli u kontakt jedni s drugima. Dok su policajci udaljavali grupu navijača gostujućeg tima, navijač Crvene zvezde Marko Ivković, u zasad nerazjašnjenim okolnostima, zadobio je rane hladim oružjem od kojih je kasnije preminuo. U vezi sa spomenutim slučajem pokrenuta je istraga“, priopćila je Policijska uprava u Istanbulu.

Međusobne optužbe trenera i konzula

Generalni konzul Srbije u Istanbulu Zoran Marković upozorio je kako se radi o „terorističkom aktu turskih huligana“, potvrdivši kako je reanimacija mladića trajala pet sati.

„Umro je od obilnog krvarenja, mada su se turski lekari izuzetno borili za njegov život“, rekao je Marković.

Po njegovim riječima, radi se o tragičnom događaju, a radilo se o utakmici visokog rizika čija je „organizacija bila veoma loša“.

„Pošto je trener Galatasaraya dao izjavu da su naši navijači teroristi koji su došli da terorišu turski narod, ja kažem da je on terorista i stojim iza toga“, rekao je srpski konzul.

Trener Galatasaraya Ergin Atamana prethodno nije birao riječi kada je osuo paljbu po navijačima Zvezde, prenose srpski mediji.

„Nekoliko stotina terorista je došlo bez ikakvih ulaznica i napalo je naš narod. Euroliga mora suspendirati te ljude. Imao sam priliku vidjeti što se događalo. Imali su baklje i motke i napali su policiju. To je sramota, bio sam zabrinut za svoju sigurnost“, rekao je Ataman.

Navijači vraćeni do granice

Srpski konzul je potvrdio kako su nakon nereda ostali srpski navijači vraćeni iz Istanbula, dok će dio biti vraćen avionom.

„Oni  imaju policijsku pratnju i zahtevao sam od saobraćajne policije da prođu bez zadržavanja i zaustavljanja i da na graničnom prelazu pređu uz minimum potrebne procedure“, rekao je Marković.

Sukob navijača Galatasaraya i Crvene zvezde zaustavili su pripadnici turske policije, koji su potom grupu od 400-ak navijača tima iz Beograda udaljili od dvorane Abdi Ipekci gdje je igrana košarkaška utakmica Eurolige između ta dva tima.

Ranije je domaći klub na zahtjev gostiju da im se odobri 50 ulaznica za navijače, odobrio 70 ulaznica, ali je tokom dana zatraženo još 200 karata, na šta je Galatarasay odgovorio negativno jer nisu poduzete mjere sigurnosti za taj broj navijača.

Iako nije bilo dovoljno ulaznica, ispred dvorane se okupilo 400-ak navijača predstavnika Srbije, javila je Anadolija.

Izvor: Agencije