Protest blizu milion sljedbenika al-Sadra

Protest u južnom iračkom gradu Basri obilježio je godišnjicu početka invazije SAD-a 2003 (AFP)

U ponedjeljak je do milion sljedbenika iračkog imama Moqtade al-Sadra izašlo na ulice pokazujući svoju snagu uoči skupa Arapske lige koji irački šiiiti vide kao svoj nastup na regionalnoj pozornici.

Protest u južnom iračkom gradu Basri obilježio je godišnjicu početka invazije Sjedinjenih Američkih Država 2003. Slogani su uglavnom bili usmjereni na vladu premijera Nourija al-Malikija zato što nije poboljšala život siromašnih Iračana. Čini se, međutim, da je glavni kontekst samit Arapske lige od 27. do 29. marta, prvi u Iraku u više od 20 godina i prvi ikada kojemu je domaćin čelnik arapskih šiita.

Demonstranti su nosili i lijesove na kojima je pisalo “struja”, “obrazovanje” i “demokratija”.

Policija u Basri je procijenila da se okupilo između 700.000 i milion ljudi a dopisnik Reutersa u Basri je izvijestio da je očito da se okupilo najmanje nekoliko stotina hiljada ljudi.

Unutrašnji problemi

Sadrovi sljedbenici često protestiraju protiv sunitskih vladara drugih arapskih država, posebice Bahreina i njegove saveznice Saudijske Arabije zbog obračuna sa šiitskim demonstrantima prošle godine. Na posljednjim protestima 9. marta spaljena je saudijska zastava.

Protesti održani u ponedjeljak, za razliku od ranijh, čini se da pokazuju nastojanje da se izbjegne antagoniziranje arapskih susjeda kanaliziranjem bijesa demonstranata prema domaćim pitanjima.

Devet godina nakon invazije kojom je svrgnut Saddam Hussein, sunit koji je vršio represiju and šiitima, većina Iračana struju ima samo nekoliko sati dnevno.

Iračani i Iračanke doputovali su iz cijele zemlje kako bi demonstrirali noseći iračke zastave i Sadrove slike.

Demonstranti su nosili i lijesove na kojima je pisalo “struja”, “obrazovanje” i “demokratija”.

Iako je retorika demonstranata usmjerena na unutarnje probleme, takvo masovno iskazivanje snage šiita može stvoriti nelagodu nekim sunitskim susjedima pri prihvaćanju Iraka, koji je nakon Saddamovog pada postao jedina važnija arapska država koju vode šiiti.

Izvor: Agencije