Protest Albanaca: Povrijeđena tri policajca

Tri policajca povrijeđena su u protestima u skopskoj opštini Butel koje je organizirala najuticajnija partija Albanaca, Demokatska unija za integracije (DUI).

Kako prenosi makedonska televizija Telma, situacija se kasnije smirila.

Protest je organiziran zbog početka gradnje velikog krsta u naselju Butel.

Tenzije rastu, a Albanci poručuju da proteste neće prekinuti sve dok odluka o gradnji krsta ne bude poništena.

Na silu uklonili ogradu

Na mjestu gde je planirano da bude podignut krst visok 55 metara, u spomenutom skopskom naselju, demonstranti Albanci su na silu prošle noći uklonili ogradu kojom je taj prostor bio okružen i počeli da postavljaju albansko znamenje i šatore.

Kako je izjavio načelnik opštine Čair Izet Mexhiti, oni se neće pomjeriti dok ne bude promijenjena odluka opštine Butel o postavljanju krsta, prenosi TV Telma.

Prema njegovim riječima, ta odluka je “provokacija za sve Albance”.

Dodao je da na “ulici ne treba da budu postavljeni ni krstovi ni minareti”, prenosi TV Telma.

‘Provokacija za Albance’

Prije mjesec dana lokalne vlasti u susjednoj općini Čair postavile su spomenik, dvoglavog orla sa simbolom Oslobodilačke vojske Kosova, nedaleko od mjesta gdje sada Svjetski makedonski kongres najavljuje gradnju krsta visine 55 metara.

“Ovo je provokacija za sve Albance u Makedoniji. Zato smo na ovaj protest izašli s albanskom, a ne s partijskim zastavama, uprkos tome što je organizator Demokratska unija za integraciju. Na ovaj način izražavamo revolt, jer gradnja krsta na ovom mjestu predstavlja provokaciju za međuetničke i međureligijske odnose u zemlji”, izjavio je načelnik Mexhiti.

Izvor: Al Jazeera i agencije