Prosvjetari pozivaju hrvatskog premijera na dijalog

Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama traže sastanak na kojem bi argumentirali zašto traže promjenu Uredbe o koeficijentima složenosti poslova (Al Jazeera)

Prosvjetni sindikati poslali su premijeru Hrvatske Andreju Plenkoviću otvoreno pismo u kojem ga pozivaju na obnovu dijaloga i sastanak na kojem bi prezentirali svoje argumente vezane uz štrajk u školama, prenosi agencija Hina.

Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama traže sastanak na kojem bi argumentirali zašto traže promjenu Uredbe o koeficijentima složenosti poslova, odnosno povećanje koeficijenata za većinu zaposlenih od 6,11 posto.

Članovi tih sindikata, koji su u štrajku od 10. oktobra, poručuju kako žele ponovo uspostaviti dijalog u kojem će se krenuti prema rješavanju problema.

U pismu navode kako je Plenković s njima prekinuo dijalog nakon 17. septembra i nije im dao priliku da argumentiraju svoje zahtjeve.

Produbljivanje problema

Tvrde i kako kroz proces mirenja, nakon najave štrajka, od strane Vlade Hrvatske nije bilo ozbiljne namjere rješavanja spora pa je mirenje završilo neuspješno.

Iako je premijer u četvrtak sa sjednice Vlade pozvao sindikate da budu razumni i vrate se dijalogu, sindikati u nedjelju tvrde kako premijer odbija razgovore. Umjesto da razgovara sa sindikatima, on im svakodnevno preko medija šalje poruke, dodaju.

„To nije način rješavanja problema, već njegovo produbljivanje“, poručuju u otvorenom pismu premijeru čije detalje prenosi Hina.

Uvjereni su kako on nije ispravno upoznat s njihovim zahtjevima, kako svoj stav zasniva na percepciji.

„Ono što komunicirate kroz medije nisu protuargumenti, već odbijanje razgovora o njima. Žalosti nas što u vašoj medijskoj komunikaciji naziremo i namjeru sudske zabrane štrajka“. poručuju sindikati koji najavljuju da će sutrašnjoj konferenciji za novinare održati prezentaciju svojih argumenata.

Podrška fakulteta

U međuvremenu je predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić potvrdio kako će uskoro početi štrajk i na fakultetima rekavši kako smatra da će to donijeti novi impuls, javlja Hina.

“Mi vodimo brigu da naši ljudi ne ispadnu iz tračnica. Ako sada propustimo priliku, doći će do neravnoteže plaće”, izjavio je Ribić za RTL Danas.

Školski sindikati nastavit će cirkularni štrajk u Zagrebačkoj, Krapinsko-zagorskoj, Virovitičko-podravskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji

Ističu da su voljni pregovarati, ali od zahtjeva za povećanjem koeficijenata za šest posto ne odustaju.

Iz Vlade uzvraćaju da su također otvoreni za dijalog s predstavnicima svih sindikata te da vode odgovornu fiskalnu politiku i povećavaju plaće u skladu sa mogućnostima.

Izvor: Agencije