Prosvjetari: Mi smo najuspješnija reprezentacija Hrvatske

Prosvjed, Protest, Prosvjetari, Zagreba
Protest se održava pod nazivom '6.11. za 6,11 posto' (Luka Stanzl / Pixsell)

Članovi sindikata obrazovanja okupili su se u srijedu na Trgu Republike Hrvatske nakon toga su u prosvjedom hodu stigli na Markov trg, gdje se nalazi sjedište hrvatske Vlade.

Na prosvjednom hodu pod geslom “6. 11. za 6,11 posto” okupilo se približno 2.000 članova Sindikata hrvatskih učitelja, Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama i Sindikata znanosti i visokog obrazovanja, prenosi Hina.

Sindikalni čelnici nosili su navijačke majice uz poruku da “predstavljaju najuspješniju reprezentaciju Hrvatske, koja stvara i obrazuje mlade naraštaje u školskim klupama”.

Sindikati obrazovanja organizirali su prosvjed kako bi još jednom poručili Vladi da ne odustaju od zahtjeva za povećanjem plaća kroz koeficijente složenosti poslova.

Predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec poručio je da neće odustati od štrajka i prosvjeda dok ne isprave nepravdu prema zaposlenima u obrazovanju, prenosi agencija.

Poruka premijeru: Nemojte biti gubitnik

Naglasio je kako je Vlada tek 18. dan štrajka primijetila učitelje i profesore u štrajku i tada počela pregovore.

Premijeru Andreju Plenkoviću poručio je – ako ispunite naše zahtjeve, vi ste pobijedili. 

“Ako ih ne ispunite, bit ćete gubitnik. Nemojte biti gubitnik, svijet voli pobjednike”, rekao je Mihalinec.

Podrška slovenskih i europskih sindikata

Prosvjednicima se obratio i glavni tajnik slovenskog Sindikata odgoja i obrazovanja i potpredsjednik Europskog povjerenstva sindikata obrazovanja Branimir Štrukelj poručivši hrvatskim kolegama da ustraju u naporima za povećanjem plaća.

“Ustrajte dragi prijatelji, u pravu ste i to vam pripada”, kazao je. Vi ne štrajkate zato što bi htjeli nešto posebno za sebe, već da se izjednačite sa drugima, dodao je slovenski sindikalac.

Prosvjednici su pristigli iz svih dijelova Hrvatske, a dvadesetak autobusa iskrcalo ih je ispred Hrvatskog narodnog kazališta i pritom nakratko usporilo promet.

Nose transparente na kojima piše “Ne napredovati znači nazadovati”, “Kol'ko para, takav transparent”, “Mi stvaramo, vi trošite” i opremljeni su zastavama, kapama, kabanicama i zviždaljkama.

Sindikati očekuju konačnu ponudu Vlade

Devetnaestog dana štrajka zaposlenih u osnovnim i srednjim školama, štrajka se u svim školama u Hrvatskoj.

“Na Markovu trgu govorit će predstavnici vertikale sindikata obrazovanja i vrlo važan govornik, Branimir Štrukelj, koji ne samo da je glavni tajnik Sindikata odgoja i obrazovanja Slovenije, nego i potpredsjednik Europske konfederacije sindikata, koji okuplja preko 11 milijuna članova iz 48 zemalja”, naglasio je predsjednik srednješkolskog sindikata Branimir Mihalinec. 

“Vlada nas još uvijek ne doživljava, stoga treba napraviti dodatni napor i pritisak, ne samo štrajkom nego i prisutnošću između izvršne i parlamentarne vlasti”, rekao je predsjednik Velikog vijeća Sindikata znanosti Igor Radeka.

Konačna ponuda Vlade sindikatima u štrajku očekuje se sljedeći ponedjeljak, izjavio je u utorak Mihalinec, dodavši da se štrajk u srednjim i osnovnim školama nastavlja prema planu.

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja u utorak poslijepodne su nastavljeni razgovori predstavnika školskih sindikata, Branimira Mihalineca iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske ( NSZSSH) i Sanje Šprem iz Sindikata hrvatskih učetelja s predstavnicima Vlade, ministricom obrazovanja Blaženkom Divjak i ministrom rada i mirovinskog sustava Josipom Aladrović.

Interes za rješavanje problema

Mihalinec je nakon sastanka izjavio je kako su obje strane su pokazale vrlo veliki interes za rješavanje problema.

“I Vlada i školski sindikati žele riješiti ovaj problem, na zadovoljstvo svih. Ne odustajemo od zahtjeva, ali dopustite da u razgovorima i pregovorima dođemo do konačnog rješenja”, rekao je novinarima Mihalinec.

Nije želio govoriti o sadržaju Vladine ponude.

Obrazovni sindikati nastavit će pregovore s Vladom o ispunjenju zahtjeva.

Sindikati traže povećanje plaća nastavnicima i profesorima povećanjem koeficijenta za 6,11 posto, dok Vlada nudi dva posto uz podizanje osnovice svim javim službenima za 6.12 posto.

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak objasnila je u srijedu kako bi se mogli nadoknaditi dani u štrajku tijekom kojih učenici nisu pohađali nastavu, prenose hrvatski mediji. 

Jedna od opcija je i produžetak školske godine, javio je N1. 

Ministrica je kazala ranije u srijedu da će poslati upute na sve škole, a da su zakonom propisana četiri koraka kako nadoknaditi nastavu – angažiranje svih nenastavnih dana, angažiranje subota tamo gdje je moguće, skraćivanje praznika i, u krajnjem slučaju, produžetak školske godine, prenose 24 sata.

Izvor: Agencije