Prošle godine napadnuto 356 džamija u Evropi

Istraga o napadu na Islamski centar u Quebecu je u toku (EPA)

Predsjednik Uprave za vjerske poslove Republike Turske Mehmet Gormez je, komentarišući napad na džamiju u Kanadi, istakao da su džamije i u drugim zemljama bile metama napada, javlja Anadolija.

Tokom sastanka s ambasadorom Kanade u Ankari Chrisom Cooterom u rezidenciji Uprave za vjerske poslove Republike Turske, Gormez je istakao da su samo prošle godine 356 džamija u Evropi bile metama napada.

Naglasio je da posljednja dešavanja u svijetu otežavaju zajednički život različitih religija i kultura.

“U ovakvim okolnostima, izjava premijera Kanade Justina Trudeaua je predstavljala izraz mišljenja miliona ljudi. Glas savjesti su podržali mnogi potlačeni ljudi u svijetu”, kazao je Gormez, dodajući kako je Trudeau svojim riječima jasno svima pokazao kako ne treba iznositi generalizacije kada se raspravlja o Istoku i Zapadu.

“Stav koji je iskazan nije politička strategija, nego prvenstveno ljudski pristup ovom pitanju. Neka nam Bog pomogne da svi zajedno gradimo jedan bolji i ljepši svijet. Kao što je rekao i sam premijer, različitosti su bogatstvo za čovječanstvo, a ne povod za neprijateljstva”, rekao je Gormez.

Ambasador Cooter je istakao kako teroristički napad nije bio usmjeren samo na muslimane koji su se u tom momentu našli u džamiji, nego na sve muslimane koji žive u Kanadi.

“Policija u Kanadi je odgovorna da zaštiti svakoga u toj zemlji, bez obzira na njegovu vjersku pripadnost”, kazao je Cooter.

Napad na Islamski centar

U kasnim nedjeljnim satima izveden je napad na Islamski kulturni centar u Quebecu, u trenucima kada se najmanje 40 vjernika spremalo za obavljanje noćne molitve (jacija-namaza). Na licu mjesta poginulo je šest osoba, starosne dobi od 35 do 70 godina.

Iako su iste noći kao osumnjičeni za napad privedene dvije osobe, Muhammed Kadir i Alexandre Bissonnette, nakon kriminalističke obrade za Kadira je ustanovljeno da je bio očevidac, dok je Bissonnette ostao u pritvoru.

Premijer Kanade, Justin Trudeau je najoštrije osudio napad i izrazio saučešće porodicama stradalih.

Istraga o napadu je u toku, a ista džamija je i u junu prošle godine bila poprište svirepog napada kada su nepoznate osobe ispred džamije ostavile svinjsku glavu s porukom: “Bon appetit.”

Izvor: Agencije