Oglasi

Prošle godine 16.000 migranata vraćeno kući iz Libije

UNHCR navodi da je 4.080 migranata od januara 2018. do januara 2019. otišlo iz Libije u druge zemlje.
Postoji i zabrinutost da bi broj mrtvih u potonuću broda mogao biti povećan EPA/Ilustracija

Više od 16.000 migranata vraćeno je kući u 2018. iz Libije zahvaljujući programu "Dobrovoljni povratak" Međunarodne organizacije za migracije (IOM), koja je prisutna u toj sjevernoafričkoj zemlji, u kojoj vlada haos nakon pada Muammara Gaddafija 2011.

"Prošle godine 16.753 ilegalna migranta vratila su se u matičnu zemlju", rekao je za AFP koordinator programa te međunarodne organizacije Jouma Ben Hassan.

Riječ je o migrantima koji su neuspješno i stavljajući na kocku vlastiti život pokušali preći Sredozemno more i domoći se Evrope.

"Po statistikama IOM-a, ti migranti dolaze iz 32 afričke i azijske zemlje", dodao je Ben Hassan, rekavši da ti podaci ne obuhvataju migrante o kojima brine Visoki komeserijat Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR).

Loše postupanje prema migrantima

UNHCR dodaje da je 4.080 migranata od januara 2018. do januara 2019. otišlo iz Libije u druge zemlje.

U kratkom saopćenju objavljenom početkom sedmice UNHCR navodi da još 56.600 migranata čeka na odlazak iz Libije.

U vrijeme Gaddafija, koji je svrgnut i ubijen 2011, hiljade migranata prelazile su južnu libijsku granicu dugu 5.000 kilometara pokušavajući preko Sredozemnog mora doći do Evrope.

Više međunarodnih organizacija, među kojima je UNHCR, redovno upozorava na loše postupanje s migrantima u Libiji.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.