Prosječna plata u Sloveniji 1.044 eura

Više od dvije trećine zaposlenih u Sloveniji, prema podacima sindikata, prima platu koja je manja od prosječne (Getty Images)

Prosječna mjesečna neto plata za novembar 2013. godini u Sloveniji iznosila je 1044,89 eura, objavio je u slovenski Statistički zavod, pojasnivši da su plate bile nešto više zbog božićnog dodatka.

To je ujedno najviša plata u regiji, buduću da su prosječna primanja u oktobru prošle godine u Hrvatskoj bila 721 euro, u Bosni i Hercegovini 425 eura, u Makedoniji 344 eura, dok je u novembru u Srbiji zabilježena prosječna plata od 381 eura.

Prosječna neto plata u Sloveniji bila je nominalno jedan posto viša nego u novembru 2012. godine, ali uvažavajući inflaciju, realno manja za 0,3 posto.

Prosječna bruto mjesečna plata u novembru 2013. godine iznosila je 1617,19 eura, šest posto više nego u prethodnom mjesecu i 0,3 posto viša nego u novembru 2012. godine.

Mjere Vlade

Više od dvije trećine zaposlenih u Sloveniji, prema podacima sindikata, prima platu koja je manja od prosječne, a sve više njih, trenutno oko 55.000, i minimalnu zakonom zajamčenu platu, koja u bruto iznosu trenutno iznosi nešto manje od 800 eura.

I dalje su na snazi mjere koje je zbog štednje 2012. godine Vlada donijela u sklopu stabilizacije javnih finansija, a određuju zamrzavanje plata javnog sektora, penzija i socijalnih dodataka.

Vlada premijerke Alenke Bratušek ovih je dana, na pritisak sindikata, odustala od ideja o ukidanju minimalne zakonom zajamčene plate te od snižavanja penzija u ovoj i sljedećoj godini, ali sva ograničenja iz 2012. godine i dalje ostaju na snazi.

Zato se i ideje o tzv. univerzalnom temeljnom dohotku za sve građane, koje se navodno spominje i u nacrtu novog koalicijskog ugovora stranaka u Vladi, u sadašnjem trenutku čine utopijskima, a ekonomisti ih smatraju nerealnima.

Izvor: Agencije