Proširena istragu nakon ubistva profesora protiv kojeg je bila objavljena fetva

Državne službe Francuske prekontrolisat će 51 udruženje muslimana u toj zemlji, a neka od nji će biti raspuštena, rekao je ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin (EPA)

Policija je u ponedjeljak u Francuskoj počela potragu za “desecima” pojedinaca pošto je Čečenac odrubio glavu profesoru historije protiv kojeg je bila izdana smrtna osuda u nekim muslimanskim krugovima, objavio je ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin.

“Objavili su fetvu protiv profesora”, izjavio je Darmanin za radio Europe 1, prenose AFP i Hina. 

Više od 80 istraga otvoreno je zbog širenja mržnje putem društvenih mreža, rekao je ministar.

“Neprijatelji Republike neće imati ni minute predaha”, najavio je Darmanin i rekao da “češljaju” udruženja.

Državne službe cijele će sedmice obilaziti 51 udruženje, a neke od njih, primjerice Zajednica protiv islamofobije u Francuskoj (CCIF) bit će raspuštene, rekao je Darmanin.

CCIF je “očito upleten”, rekao je o savezu koji “prima financijsku pomoć države, porezne olakšice”.

Darmanin je naveo i nevladino udruženje Baraka City, koju su utemeljili muslimani salafističkog profila, a njen predsjednik Driss Yemmou pod nadzorom je u sklopu istrage za zlostavljanje putem društvenih mreža. 

Ubistvo osudili su i muslimanski čelnici

Kada je spomenuo fetvu protiv profesora, ministar je mislio na oca učenice u školi Bois d'Aulne u Conflans-Saint-Honorine u okolici Pariza te na muslimanskog aktivistu  Abdelhakima Sefriouija.

Ta dvojica muškaraca uhapšena su u sklopu istrage nakon ubistva koje je počinio osamnaestgodišnji Čečen kojeg su zatim ubili policajci. 

Profesoru historije Samulu Patyju napadač je u petak odrubio glavu nedugo nakon što je nastavnik učenicima pokazao karikature poslanika Muhammeda, a upravo su one bile razlog ubistva novinara i karikaturista satiričnog sedmičnjaka Charlie Hebdo 2015. godine. 

Okrutno ubistvo osudili su i muslimanski čelnici. Ovaj nasilni čin mnoge su javne osobe doživjele kao napad na bit francuske državnosti i njezine vrijednosti – sekularnost, slobodu vjeroispovijesti i slobodu izražavanja.

Ubistvo profesora historije izvedeno je svega nekoliko sedmica nakon što francuski predsjednik Emmanuel Macron kritikovan od mnogih intelektualaca i predstavnika nevladinih organizacija jer je najavio zakon koji će Francuskoj omogućiti  strožje kontrole muslimanskih organizacija i imama u toj zemlji.

Izvor: Agencije