Oglasi

Proširena istragu nakon ubistva profesora protiv kojeg je bila objavljena fetva

Profesoru historije napadač je odrubio glavu nakon što je učenicima pokazao karikature poslanika Muhammeda.
Državne službe Francuske prekontrolisat će 51 udruženje muslimana u toj zemlji, a neka od nji će biti raspuštena, rekao je ministar unutarnjih poslova Gerald DarmaninEPA

Policija je u ponedjeljak u Francuskoj počela potragu za "desecima" pojedinaca pošto je Čečenac odrubio glavu profesoru historije protiv kojeg je bila izdana smrtna osuda u nekim muslimanskim krugovima, objavio je ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin.

"Objavili su fetvu protiv profesora", izjavio je Darmanin za radio Europe 1, prenose AFP i Hina. 

Više od 80 istraga otvoreno je zbog širenja mržnje putem društvenih mreža, rekao je ministar.

"Neprijatelji Republike neće imati ni minute predaha", najavio je Darmanin i rekao da "češljaju" udruženja.

Državne službe cijele će sedmice obilaziti 51 udruženje, a neke od njih, primjerice Zajednica protiv islamofobije u Francuskoj (CCIF) bit će raspuštene, rekao je Darmanin.

CCIF je "očito upleten", rekao je o savezu koji "prima financijsku pomoć države, porezne olakšice".

Darmanin je naveo i nevladino udruženje Baraka City, koju su utemeljili muslimani salafističkog profila, a njen predsjednik Driss Yemmou pod nadzorom je u sklopu istrage za zlostavljanje putem društvenih mreža. 

Ubistvo osudili su i muslimanski čelnici

Kada je spomenuo fetvu protiv profesora, ministar je mislio na oca učenice u školi Bois d'Aulne u Conflans-Saint-Honorine u okolici Pariza te na muslimanskog aktivistu  Abdelhakima Sefriouija.

Ta dvojica muškaraca uhapšena su u sklopu istrage nakon ubistva koje je počinio osamnaestgodišnji Čečen kojeg su zatim ubili policajci. 

Profesoru historije Samulu Patyju napadač je u petak odrubio glavu nedugo nakon što je nastavnik učenicima pokazao karikature poslanika Muhammeda, a upravo su one bile razlog ubistva novinara i karikaturista satiričnog sedmičnjaka Charlie Hebdo 2015. godine. 

Okrutno ubistvo osudili su i muslimanski čelnici. Ovaj nasilni čin mnoge su javne osobe doživjele kao napad na bit francuske državnosti i njezine vrijednosti - sekularnost, slobodu vjeroispovijesti i slobodu izražavanja.

Ubistvo profesora historije izvedeno je svega nekoliko sedmica nakon što francuski predsjednik Emmanuel Macron kritikovan od mnogih intelektualaca i predstavnika nevladinih organizacija jer je najavio zakon koji će Francuskoj omogućiti  strožje kontrole muslimanskih organizacija i imama u toj zemlji.

Izvor: Agencije 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.