Prosinečki podnio ostavku

Robert Prosinečki podnio je ostavku na funkciju selektora Fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine nakon današnjeg poraza od Armenije, potvrdio je Fudbalski savez BiH, prenosi Anadolija.

Selekcija Armenije pobijedila je reprezentaciju BiH rezultatom 4:2 u šestom kolu kvalifikacija za Evropsko fudbalsko prvenstvo.

Loši rezultati u kvalifikacijama, a naročito današnji, presudili su da Prosinečki podnese ostavku budući da je, kako je i sam kazao, selekciju BiH preuzeo s ciljem da se plasira na Evropsko prvenstvo. 

“Ja kad sam dolazio, mislio sam da ćemo otići na Evropsko prvenstvo. Nismo uspjeli o tome, tako da dajem ostavku i dajem priliku nekom drugom. Nasljednik će imati dosta vremena da pripremi ekipu za Ligu nacija, ja nisam uspio da plasiram ekipu na Euro i ja više nisam selektor”, rekao je Prosinečki.

Prosinečki je o utakmici rekao da je Armenija zasluženo pobijedila, dok selekcija BiH nije bila na nivou.

“Armenija je zasluženo pobijedila i čestitam im. Imali smo i mi neke prilike, ali nismo bili na nivou. Oni su više željeli pobjedu”, rekao je Prosinečki.

Poraz u Jerevanu

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je na gostovanju u Armeniji rezultatom 4:2, u susretu grupe “J” kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020.

Utakmica je otvorena velikom prilikom za reprezentaciju Bosne i Hercegovine u trećoj minuti, nakon odlične asistencije Miralema Pjanića, kapiten Edin Džeko pogađa stativu.

Već u narednom napadu Armenija dolazi do prednosti. Nakon greške Zukanovića, Mkhitaryan izlazi sam na Šehića, zaobilazi ga i postiže pogodak.

Džeko koristi drugu priliku i u 13. minuti rutinski pogađa nakon odlične asistencije Gojaka sa lijeve strane.

Mkhitaryan igrač odluke

Veliki pritisak domaćina od početka drugog poluvremena isplatio im se u 66. minuti, a svoj drugi pogodak postiže Mkhitaryan.

Bosna i Hercegovina se brzo vraća u utakmicu. U 70 minuti Gojak koristi sjajnu asistenciju Kolašinca i iz peterca pogađa za 2:2.

Samo dvije minute poslije sumnjiva situacija u šesnaestercu domaćina. Srušen je Džeko, ali ocjena sudije je da se radilo o simuliranju te bh. napadaču daje žuti karton. Žuti karton dobio je i Pjanić nakon prigovora.

U 77. minuti Armenija dolazi do trećeg gola. Mkhitaryan je ovaj put asistent, a Hambardzumyan pogađa za 3:2.

Selektor BiH Robert Prosinečki u igru ubacuje Lončara i Bajića i kreće na ‘sve ili ništa’, ali nisu uspjeli realizirati nekoliko stvorenih prilika.

U 94. minuti autogol Lončara za konačnih 4:2.

Armenija je pobjedom došla na treće mjesto u grupi “J“ sa devet bodova, a bh. selekcija je na četvrtom sa dva boda manje. Lider grupe je Italija koja ima maksimalnih 15 bodova iz pet mečeva, a druga je Finska sa 12 bodova. Grčka je peta sa četiri boda, a Lihtenštaj je posljednji u grupi bez osvojenih bodova.

Izvor: Al Jazeera i agencije