Prosaudijska koalicija produžila prekid vatre u Jemenu

Jemen
Uprkos prekidu vatre, i dalje traju sukobi i međusobna optuživanja između snaga lojalnih Vladi i pokreta Husi (EPA)

Koalicijske snage, koje u podršci Vladi Jemena predvodi Saudijska Arabija, prihvatile su zahtjev Ujedinjenih naroda i za dodatnih 30 dana produžile jednostrano proglašeno primirje u Jemenu.

Prosaudijska koalicija ranije je jednostrano proglasila 15-dnevni prekid napada na položaje pobunjeničkog pokreta Husi u Jemenu, prenosi Anadolija.

Glasnogovornik koalicije Turki al-Maliki priopćio je u petak da je prekid vatre produžen za mjesec, i to po zahtjevu posebnog izaslanika UN-a za Jemen Martina Griffithsa.

Saudijska novinska agencija SPA javlja kako je Maliki kazao da je cilj primirja da se omogući napredak u pregovorima za uspostavu trajnog primirja i rješavanja sigurnosne, političke i ekonomske krize u toj zemlji.

Uprkos primirju traju sukobi

Cilj je da se jemenskom narodu omogući rasterećenje u ramazanu i jeku borbe protiv pandemije korona virusa.

Unatoč proglasu prekida vatre od koalicijskih snaga, u Jemenu i dalje traju sukobi i međusobna optuživanja između snaga lojalnih Vladi, sa sjedištem u Adenu, i pobunjeničkog pokreta Husi, koji kontrolira šire područje, uključujući glavni grad Sanu.

Jemen je poprište duboke političke i sigurnosne krize od 2014., kada je proiranski pokret Husi zauzeo Sanu.

Ratni sukobi eskalirali su godinu kasnije, kada su prosaudijske koalicijske snage počele izvoditi zračne napade na pobunjeničke položaje.

Izvor: Agencije