Proradio vulkan u Japanu, kamenje letjelo 600 metara

U maju 2015. godine svi stanovnici otoka evakuirani su zbog erupcija (Reuters)

Vulkan na jugozapadnom japanskom otoku Kuchinoerabu je proradio u ponedjeljak rano ujutro, saopćila je Meteorološka agencija Japana, ali nije bilo izvještaja o žrtvama.

Piroklastični tokovi, odnosno brzi tokovi mješavine toplih gasova i stijena, koji su tamo primijećeni prvi put od 29. januara prošle godine, došli su i do 900 metara jugozapadno od kratera na planini Shintake.

Pepeo i dim dizali su se na nadmorskoj visini od oko 7.000 metara nakon erupcije, prenosi Tanjug, pozivajući se na japansku agencija Kjodo.

Kamenje je letjelo oko 600 metara od kratera, a na snazi je i dalje upozorenje na nivou tri, na skali od pet, što znači zabranu penjanja na planinu, nakon što je u oktobru, poslije zemljotresa, podignut sa dva.

Mogućnost nove erupcije

Agencija je upozorila na mogućnost da vulkan izbaci još velikih stijena, kao i piroklastičnih tokova u radijusu od dva kilometra, dodajući da vulkanski pepeo i male stijene mogu putovati daleko niz vjetar.

Otok Kuchinoerabu, oko 130 kilometara jugozapadno od grada Kagoshime, obuhvata 36 kvadratnih kilometara i imao je 100 stanovnika u decembru prošle godine.

U maju 2015. godine svi stanovnici tog otoka, njih 137, evakuirani su zbog eksplozivnih erupcija vulkana.

Većina se vratila u junu 2016. godine, kada je ukinuta naredba za evakuaciju za sva područja na otoku.

Izvor: Agencije