Proradio Popocatepetl, letovi zaustavljeni

Popocatepetl: Posljednja velika erupcija ovog 5.400 metara visokog vulkana dogodila se 1947. godine (EPA)

Četiri aviokompanije iz Sjedinjenih Američkih Država u četvrtak su privremeno obustavile letove u Mexico City, nakon što je vulkan Popocatepetl otprilike 80 kilometara od glavnog meksičkog grada počeo izbacivati pepeo, objavio je glasnogovornik zračne luke u Mexico Cityju.

Nekoliko letova najvećih američkih kompanija odgođeno je do daljnjeg, izjavio je Richard Jimenez, glasnogovornik aerodroma.

“Odluku o obustavi letova iz Mexico Cityja donijele su te aviokompanije, ali aerodrom je otvoren”, izjavio je drugi glasnogovornik aerodroma, Andres Gomez, prenosi Hina.

Prema njegovim riječima, meksičke kompanije nisu otkazale letove.

Vodeća meksička aviokompanija AeroMexico u četvrtak ujutro nakratko je obustavila letove, ali je opet normalizirala saobraćaj.

Vulkan Popocatepetl u državi Puebla u Meksiku ove je godine aktivniji nego inače, što je natjeralo vlasti da izdaju upozorenja, ali nije bilo evakuacija.

Upozorenje na ‘žutom’ nivou

Naučnici su u utorak zabilježili nekoliko potresa na vulkanu iz kojeg u poslednjih 24 sata izlaze pepeo i vrelo kamenje.

Upozorenje na opasnost od vulkana na “žutom” je nivou, što je drugi od ukupno četiri, a što znači da je vulkan aktivniji nego obično, ali nema opasnosti od erupcije, izjavio je koordinator meksičkih službi za hitna stanja Luis Felipe.

Posljednja velika erupcija ovog 5.400 metara visokog vulkana dogodila se 1947. godine.

U neposrednoj blizini samog aerodroma nije zabilježena prisutnost vulkanskog pepela, koji može oštetiti  motore aviona, prenose agencije.

Aerodrom u Mexico Cityju zabilježio je 174.511 polijetanja i slijetanja od januara do juna, a godišnje njime prođe više od 29 miliona putnika.

Izvor: Agencije