Propao plan pokretanja proizvodnje u Aluminiju

Od plana ponovnog pokretanja proizvodnje nema ništa, tvrdi Romeo Biokšić (Fena)

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija Romeo Biokšić izjavio je u četvrtak kako je plan ponovnog pokretanja proizvodnje u mostarskom kombinatu, po svemu sudeći, propao te je najavio nova protestna okupljanja početkom septembra.

Nakon vanredne Skupštine Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija, on je novinarima u Mostaru kazao da je planom ponovnog pokretanja proizvodnje 1. septembra s radom trebao početi pogon ljevaonice, ali do danas nije učinjeno ništa konkretno da se to zaista dogodi, prenosi Fena.

“Kako sada stvari stoji, od plana ponovnog pokretanja proizvodnje nema ništa. Imamo informacije da se s 1. 9. spremaju otkazi ugovora o radu djelatnicima Aluminija, koji će biti proglašene tehnološkim viškom”, kaže Biokšić.

Radnici najavlju proteste

“Ako ne budu osigurana sredstava za otpremnine tim ljudima i ne bude im uvezan staž, 3. 9. djelatnici Aluminija izaći će na prosvjed pred zgradu HDZ-a [Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine], a 5. 9. pred zgradu Vlade [entiteta] Federacije Bosne i Hercegovine”, poručio je Biokšić.

Potpredsjednik Skupštine Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija Stjepan Bevanda dodao je kako je plan ponovnog pokretanja proizvodnje loše urađen i da ne nudi nikakva dugoročna rješenja.

“Aluminijska industrija je u problemima u cijelom svijetu zbog cijene struje. Postoji formula koja kaže da cijena struje ne smije prelaziti iznos od 40-45 eura po megavatsatu. Smiješno je govoriti o ponovnom pokretanju proizvodnje s cijenama od 70 eura kada su nas na 70 [eura] ugasili”, istaknuo je Bevanda.

Po njegovim riječima, radnici traže da im se osiguraju ekonomski uvjeti kako bi Aluminij dugoročno mogao raditi, a ne da se za tri-četiri mjeseca nađu u istoj situaciji.

Proizvodni pogoni Aluminija zaustavljeni su 10. jula, nakon što je kombimat iskopčan sa električne mreže zbog nagomilanih dugova.

Dug veći od 200 miliona eura

Ukupni dug kompanije iznosi više od 400 miliona konvertabilnih maraka (oko 200 miliona eura), od čega se 293 miliona KM (147 miliona eura) odnosi na dug za električnu energiju.

Nakon gašenja proizvodnje, Krizno vijeće izradilo je plan rekonstrukcije i ponovnog pokretanja proizvodnje, a prije tri dana Uprava Aluminija saopćila je kako nema novac za provedbu tog plana.

Nejasno je ko bi trebao osigurati taj novac.

Izvor: Agencije