Propalo primirje u Ukrajini, Rusi borbeno spremni

Ruski predsjednik i vrhovni komandant Oružanih snaga Vladimir Putin odlučio je da se održi iznenadna kompleksna provjera borbene spremnosti čitavog sastava Centralnog vojnog okruga, potvrdio je ministar odbrane Sergej Šojgu.

“U skladu sa njegovim nalogom danas od 11 sati po moskovskom vremenu vojska Centralnog vojnog okruga, kao i jedinice i grupe koje su stacionirane na njegovoj teritoriji, prevode se u punu borbenu spremnost”, rekao je Šojgu, a prenijele su ruske agencije.

Šojgu je precizirao da će provjera trajati do 28. juna.

U međuvremenu, iz Ukrajine stižu izvještaji o nastavku tenzija uprkos mirovnom planu predsjednika Petra Porošenka.

Specijal: Kriza u Ukrajini

Prema njegovim riječima, predsjednik je postavio zadatak da se u toku prvih 24 sata provjere vremenski normativi i sposobnost vojske za ispunjavanje aktivnosti uspostavljenih za taj nivo borbene spremnosti, a dalje će vojska biti na poligonima, gdje će održavati vježbe.

Šojgu je naložio da vojni atašei stranih zemalja budu informirani o provjeri.

Ruska vojska je potvrdila da će u provjeri učestvovati najmanje 65.000 vojnika i gotovo 5.500 komada oružja i tehnike, više od 180 aviona i šezdesetak helikoptera, a vježbe će se održati na poligonima u Samarskoj, Kemerovskoj i Čeljabinskoj oblasti.

Prema riječima ministra odbrane Šojgua, vraćanje vojske u mjesta stalnog stacioniranja treba završiti do 1. jula.

Nove borbe na istoku Ukrajine
 
Tenzije na istoku Ukrajine ne jenjavaju ni nakon što je jučer ukrajinski predsjednik Petro Porošenko proglasio jednostrano primirje. 
 
Proruski pobunjenici nisu ga prihvatili. Preko noći su proruske snage napale tri granična prelaza na rusko-ukrajinskoj granici. Povrijeđeno je šest ukrajinskih graničara. 
 
Službeni Kijev kaže da su ukrajinski vojnici odbili napad i na aerodrom u Kramatorsku. 
 
Samoproglašeni guverner Donjecka Pavel Gubarev kaže: “Ondje nema primirja. Trenutno, tamo se puca, a ovo primirje o kojem Porošenko priča – jednostavno je lažno. Ukrajinske snage nisu pod njegovom kontrolom ili je on jednostavno lažov.”
 
Porošenko je nakon objave mirovnog plana od 15 tačaka obišao štab Ukrajinske vojske kod Harkova. 
 
“Objasnite svima da se naredbe o primirju odnose na situaciju gdje niko ne napada naše snage, nacionalnu gardu i slične. Ali, ako postoji neko kršenje primirja, onda imaju pravo da odgovore vatrom, bez dodatnih odobravanja naših kontrolnih punktova.”
 
Američka crna lista
 
Od jučer, na crnoj listi američkog Ministarstva finansija nalazi se i sedam vođa ruskih pobunjenika, samoproglašenih guvernera i gradonačelnika. Njihove nekretnine u SAD-u su zamrznute, a američkim firmama zabranjeno je trgovati s njima. Razmatra se o dodatnim sankcijama protiv ruskog Ministarstva obrane i Ministarstva finansija.
 
SAD i dalje optužuje Rusiju da naoružava proruske pobunjenike u Ukrajini, što Moskva demantira.
 
“Nažalost, postoje sve veći dokazi koji pokazuju gomilanje ruskih vojnih snaga blizu granice s Ukrajinom. Suprotno izjavama Kremlja, mi to ne vidimo kao dolazak ruske vojske zbog bilo kakvog zadatka održavanja sigurnosti granice. Izvještaji iz Moskve, da rusko Ministarstvo odbrane razmatra stvaranje vojnog kordona u istočnoj Ukrajini su, također, zabrinjavajući”, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest.
 
Rusko stanovništvo koje želi izbjeći rat na istoku Ukrajine mir želi pronaći u Rusiji. Prelaz preko granice čekaju stotine automobila. 

Rusija se žalila na sankcije

Rusija se žalila Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) na američke sankcije uvedene zbog ukrajinske krize, objavio je ranije ruski premijer Dmitrij Medvedev.

Moskva je već poručila Washingtonu da te sankcije, uvedene zbog ruske aneksije  Krima, kao i zbog stalnog miješanja u ukrajinsku krizu, smatra ilegalnim prema pravilima WTO-a.

 

“Kad su Sjedinjene Američke Države Rusiji uvele sankcije koje imaju negativan učinak na našu vanjsku trgovinu, odlučili smo se žaliti Svjetskog trgovinskoj organizaciji”, rekao je Medvedev na konferenciji u sjevernoruskom gradu Sankt Peterburgu.

“Poslali smo saopštenje WTO-u”, dodao je.

Sjedinjene Američke Države i Evropska unija uveli su sankcije nekolicini ruskih i ukrajinskih pojedinaca, ali Washington je sankcije proširio i na veći broj ruskih preduzeća i banaka koje smatra povezanim s predsjednikom Vladimirom Putinom ili njegovim najbližim saradnicima.

SAD posebno optužuje Rusiju da podržava naoružane separatiste koji su ustali protiv vlasti na istoku Ukrajine.

“Takve sankcije krše pravila WTO-a”, rekao je Medvedev, koji smatra da je zabrana rada davaocima usluga iz druge zemlje kršenje statusa “privilegirane zemlje” koje zemlje članice WTO-a daju jedna drugoj.

Izvor: Agencije