Propalo mirenje: U četvrtak štrajk u hrvatskim školama

Branimir Mihalinec, Andrej Plenković
Vlada nije udovoljila zahtjevima za povećanje koeficijenata u sistemu obrazovanja od 6,11% (Patrik Macek / PIXSELL)

U osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj u četvrtak počinje štrajk, najavili su čelnici većinskih školskih sindikata nakon neuspjelog mirenja s Vladom Hrvatske, koja je odbacila njihove zahtjeve za šestpostotnu povišicu u školstvu.

Proces mirenja između Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske (NSZSSH) i Sindikata hrvatskih učitelja (SHU), s jedne strane, i Vlade, s druge, završio je neuspješno, prenijela je agencija Hina. 

Nakon drugog kruga mirenja Vlada nije udovoljila njihovim zahtjevima za povećanje koeficijenata složenosti poslova u sustavu obrazovanja od 6,11%.

“Postupak mirenja nije uspio. Vlada je u cijelosti odbila naše zahtjeve za izmjenama koeficijenata složenosti poslova u sustavu odgoja i obrazovanja. Vlada je nudila kroz dodatke povećanje osnovice od 2% 1. listopada i 2% 1. lipnja 2020. To je za sindikate neprihvatljivo i zato je mirenje neuspješno završilo”, rekao je Branimir Mihalinec iz NSZSSH-a.

Nastavak štrajka cirkularno

Dodao je da predstavnici Vlade uopće nisu htjeli raspravljati o koeficijentima, što je bio jedan od glavnih zahtjeva dvaju školskih sindikata.

“Pogubno je i loše to što je Vlada poslala poruku zaposlenima u odgoju i obrazovanju da je njihova složenost poslova najmanja moguća od svih visokoobrazovanih ljudi u Hrvatskoj. Upravo iz brige o cijelom sustavu, učenicima i nastavnicima pribjegli smo cirkularnom štrajku, tako da neće stalno biti obustavljena nastava u cijeloj Hrvatskoj”, kazao je Mihalinec.

Štrajk počinje 10. listopada u osnovnim i srednjim školama.

Kazao je i da će u četvrtak sve nastavno i nenastavno osoblje u osnovnim i srednjim školama štrajkati. 

Štrajk se zatim od petka nastavlja cirkularno, svakog dana u određenim županijama, do ispunjenja sindikalnih zahtjeva.

Naglasio je kako će štrajk trajati onoliko koliko će to sindikalni članovi htjeti i dok Vlada ne promijeni uredbu o koeficijentima o složenosti poslova.

Vjeruje da će se štrajku odazvati svi članovi i nečlanovi te da će cijeli sustavi biti u blokadi.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak iz redova Hrvatske narodne stranke (HNS), koalicijskog partnera Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), rekla je ranije novinarima kako u srijedu očekuje nastavak procesa mirenja, pa treba pustiti da se taj postupak privede kraju kako bi se mogli donijeti konačni sudovi.

Ministrica podržava učitelje

“Štrajk je legitimno sredstvo koje sindikati u ovoj situaciji mogu upotrijebiti, a ja još vjerujem da do štrajka neće doći, odnosno da će se postići kvalitetan dogovor”, kazala je Divjak.

Premijer Andrej Plenković izjavio je u subotu u Zadru da su razgovori koje Vlada vodi s predstavnicima školskih sindikata otvoreni i dobre volje, pri čemu je Vladina ponuda da od 1. listopada plaće porastu za 2%, a onda da se nastave razgovori.

Ministrica obrazovanja izjavila je u subotu da će se, kao i uvijek, boriti za učitelje, tako i sada kad je riječ o poboljšanju njihova materijalnog statusa, dodavši da je njezina moguća ostavka pitanje za HNS, koji je u Vladi jer ona nije u stranci, prenijela je ranije Hina.

Na pitanje ucjenjuje li Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati (HNS) Vladu zahtjevom za povišicu učiteljima, ministrica je odgovorila kako HNS provodi politiku zbog koje je i ušao u Vladu.

Smatra kako je jako važno što je ta HNS-ova poruka dosljedna te se, ocijenila je ministrica, “borimo za sustav zbog kojega je HNS i ušao u Vladu”.

Izvor: Agencije