Propali pregovori za formiranje španske vlade

Da će dvije stranke teško postići sporazum vidjelo se prošle sedmice nakon neuspjelog sastanka njihovih lidera Pedra Sancheza i Pabla Iglesiasa (EPA)

Pregovori španskih socijalista i jedne lijeve formacije u vezi stvaranja koalicije propali su večer uoči parlamentarnog glasanja o vladi, pa će premijer Pedro Sanchez ostati bez dovoljne podrške, rekli su neimenovani izvori iz te dvije stranke.

Vladajuća Španska socijalistička radnička stranka (PSOE) i lijeva formacija Unidas Podemos, koje imaju zajedno 165 zastupnika u parlamentu s 350 mjesta, nisu se uspjele dogovoriti u vezi podjele ministarstava nakon šestog kruga pregovora, prenosi Hina.

Da će dvije stranke teško postići sporazum vidjelo se prošle sedmice nakon neuspjelog sastanka njihovih lidera Pedra Sancheza i Pabla Iglesiasa.

Sanchez je odbio imati Iglesiasa u svojoj vladi pa je mjesto potpredsjednice ponudio Iglesiasovoj stranačkoj kolegici i djevojci Ireni Montero.

Budućnost pregovora

U utorak u prvom krugu glasanja o vladi Unidas Podemos se bio suzdržano od glasanja, a Sanchezov PSOE je dobio podršku samo 124 zastupnika od 350. Bila mu je potrebna podrška njih 176.

U četvrtak u drugom krugu bit će mu dovoljno više glasova „da“ u odnosu na „ne“ bez obzira koliko zastupnika glasalo, no nakon posrnulih pregovora s Unidas Podemosom najvjerojatnije će propasti i taj pokušaj.

Lijevi centar PSOE je na izborima 28. aprila osvojio 123 zastupnička mjesta i od tada vodi pregovore s lijevim Unidas Podemosom koji ima 42 zastupnika.

Izvor: Agencije