Propali pregovori, Španija na korak do novih izbora

Posljednje ankete pokazuju da bi stranka koju vodi Pedro Sanchez na novim izborima opet dobila najviše glasova (EPA)

Nakon što su propali novi pregovori oko formiranja vlade između lijevog centra PSOE, premijera Pedra Sancheza, i manjinske lijeve formacije Unidas Podemos, Španjolska je došla na rub prijevremenih izbora, prenosi Hina.

Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE) dobila je na izborima u travnju najviše glasova no nedovoljno za samostalno formiranje vlade. Nakon toga je tjednima vodila bezuspješne pregovore sa srodnim Unidas Podemosom, a njihovo neslaganje je došlo do usijanja u srpnju kada su se otvoreno optuživali za Sanchezov poraz prilikom parlamentarnog glasovanja o vladi.

Nakon ljetnih praznika su se dvije formacije opet sastale no njihov susret prošli tjedan završio je neuspjehom.

PSOE više ne nudi mjesto koalicijskog partnera Unidas Podemosu u potencijalnoj vladi na čemu ovi inzistiraju. Unidas Podemos odbija mjesta u nacionalnim institucijama te neće podržati Sancheza ukoliko ne dobiju ministarska mjesta i tako mogućnost sudjelovanja u upravljanju državom.

Nema načina za postizanje sporazuma

Iako su u utorak nanovo pokušali usuglasiti stavove, nakon četiri sata dugih pregovora njihovi predstavnici su izašli iz prostorije španjolskog parlamenta u Madridu, pa rekli novinarima kako su stavovi isti kao i ranije.

“Ne vidimo izlaz. Nema načina da postignemo sporazum”, izjavila je Adriana Lastra, zastupnica PSOE-a i njegova parlamentarna glasnogovornica.

“Nismo prihvatili vladu u kojoj bi bio samo PSOE, pa su se oni ustali od stola”, rekao je Pablo Echenique, zastupnik i glasnogovornik Unidas Podemosa.

Ako PSOE do 23. rujna ne dobije dovoljnu podršku ostalih stranaka za manjinsku vladu, Španjolci će na prijevremene izbore 10. studenog.

Posljednje ankete pokazuju da bi PSOE na tim izborima opet dobio najviše glasova, ali ponovo ne 176 zastupnika u parlamentu s 350 mjesta koliko je potrebno za samostalno sastavljanje vlade. PSOE sada ima 123 zastupnika.

Izvor: Agencije