Propali pregovori o ujedinjenju Kipra

Kiparski Grci tražili su da unutarnje granice budu definirane na kartama, a kiparski Turci su ponudili popis načela kojima se treba voditi pri iscrtavanju granica (EPA)

Diplomatski maraton nastavlja se u vezi s Kiprom, otokom podijeljenim već 42 godine, pošto su kiparski čelnici, grčki i turski, završili ciklus pregovora u Švicarskoj a da nisu postigli sporazum o teritorijalnim pitanjima niti odredili datum novog susreta, objavili su Ujedinjeni narodi.

Predsjednik Kipra, Grk Nicos Anastasiades i čelnik kiparskih Turaka Mustafa Akinci, koji pregovaraju od maja 2015. godine, sastali su se u nedjelju kod Ženevskog jezera, gdje su pet dana raspravljali pod pokroviteljstvom izaslanika UN-a za Kipar Espena Bartha Eidea.

“Uprkos njihovim naporima, nisu bili u mogućnosti ostvariti potrebne preinake kriterija teritorijalnog podešavanja koje bi otvorile put posljednjoj fazi pregovora”, kazao je glasnogovornik UN-a na Kipru Aleem Siddique u kratkom saopćenju.

Cilj stvaranje savezne države

“Obje strane odlučile su se vratiti na Kipar i razmisliti o putu kojim će nastaviti”, dodao je Aleem Siddique.

Delegacije kiparskih Grka i Turaka u ponedjeljak su na pregovorima u Švicarskoj razgovarale o teritorijalnim pitanjima, posljednjoj skupini teškoća koje moraju riješiti kako bi iz podijeljenog otoka stvorili saveznu državu.

Anastasiades i Akinci su trebali odlučiti hoće li kiparskim Grcima biti vraćena područja koja su turske jedinice okupirale prije više od 40 godina.

Kiparski Grci tražili su da buduće unutarnje granice budu jasno definirane na kartama, a kiparski Turci do sada su ponudili tek popis načela kojima se treba voditi pri iscrtavanju granica, navode izvori bliski pregovorima.

Ankara i turski dio Kipra žele da Turska ostane kao zaštitna snaga, odnosno da turski vojnici budu stacionirani na otoku, a kiparski Grci i Atina takvu ideju odbacuju.

Podijeljen od 1974. godine

Kipar je strateški važan otok u Mediteranu, na granici Evrope i Bliskog istoka.

Podijeljen je od 1974. godine, kada je Grčka izvela državni udar, a turska vojska uzvratila invazijom.

Članica Evropske unije je samo zajednica kiparskih Grka, dok sjeverni, turski dio otoka priznaje samo Turska.

Izvor: Agencije