Propali pregovori o Brexitu

Theresa May je otvorila pregovore s laburistima nadajući se da će uspjeti osigurati podršku za sporazum o Brexitu (Reuters)

Razgovori o postizanju kompromisa po pitanju Brexita, između premijerke Therese May i opozicijske Laburističke stranke, završeni su u petak bez uspjeha.

Pregovori su propali zbog neslaganja o carinskoj uniji i drugom referendumu.

Vlada će narednih dana razmatrati naredne korake, uključujući pokušaj pridobivanja zastupnika koji se protive njezinom planu, izjavio je premijerkin glavnogovornik.

Usprkos vidnom napretku u pojedinim pitanjima, dodao je, pokušaji da se pronađe konsenzus oko Brexita s laburistima propali su zbog pitanja kao što su carine i drugi referendum.

Corbyn: Rasprave su iscrpljene

Premijerka May je istaknula da je jedan od problema bio i nepostojanje konsenzusa unutar Laburističke stranke o tome žele li da provedu Brexit ili održe drugi referendum, koji bi mogao poništiti rezultate prvog.

Poruku je poslala i ostalim parlamentarcima u vezi s glasanjem o Brexitu.

“Kad parlamentarci dođu na glasanje o prijedlogu sporazuma, suočit će se s jasnim izborom – glasati o provedbi rezultata referenduma, provedbi Brexita, ili ponovnom bježanju od provedbe Brexita, sa svom nesigurnošću koju bi to donijelo”, rekla je May.

Čelnik laburista Jeremy Corbyn je kazao kako su rasprave iscrpljene zbog nestabilnosti vlade, jer konzervativci zagovaraju odlazak premijerke.

“Vlada nije fundamentalno promijenila stav. Postoje osnovna neslaganja. Mi želimo carinski aranžman s Europskom unijom koji štiti radna mjesta i trgovinu, a hoćemo i dinamičan odnos po pitanju prava. Vrlo jasno smo vladi dali do znanja da su to naši stavovi te iz toga slijedi da će se ponovno glasati o prijedlogu. Ne znam koji su sadržaji prijedloga sporazuma. Nismo ga vidjeli”, rekao je Corbyn.

Premijerka najavila odlazak

May je početkom prošlog mjeseca otvorila pregovore s laburistima, nadajući se da će uspjeti osigurati potporu za svoj sporazum s EU-om o izlasku, no dvije stranke nisu se uspjele dogovoriti, uslijed velikih razlika u stajalištima, poput zahtjeva laburista za carinskom unijom nakon Brexita.

Premijerka May je u međuvremenu najavila da bi mogla otići s mjesta čelnice konzervativaca početkom lipnja.

Sporazum o Brexitu će, s manjim izmjenama, četvrti put početkom idućeg mjeseca biti vraćen u Parlament na glasanje.

Prethodna tri puta je odbačen.

Izvor: Al Jazeera i agencije