Propala prodaja Hypo banke, proces ispočetka

Za kupovinu Hypo banke zainteresirana je i bugarska grupacija Via Group te ruska banka VTB (EPA)

Propala je prodaja mreže Hypo Alpe Adria banke u jugoistočnoj Europi konzorciju koji čine američki fond Advent International i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), a cijeli proces krenut će ispočetka.

Iako je danas bio rok za zaključivanje kupoprodajnog ugovora, prodaja nije na kraju odobrena. Po navodima austrijskih medija, nije bilo dogovora o ugovoru.

Rok za potpisivanje ugovora već jednom je produljen, a sada to nije bio slučaj, pa će idućih tjedana ponovno biti djelimično formuliran natječaj, a proces prodaje neće biti obustavljen.

Zbog neuspjelog pokušaja dogovora o prodaji, Advent International više nema ekskluzivna prava u procesu prodaje, iako ostaje u utrci.

EBRD je u srijedu odobrio posao s Adventom o kupovini mreže Hypo banke u jugoistočnoj Europi, utvrdivši da preuzima 20 posto ovog posla, za što je izdvojeno 50 milijuna eura.

Svi ponuđači koji su ispali u prethodnom krugu ponovno mogu dati svoje ponude.

Interes Kineza, Bugara, Rusa…

Nakon što je država postigla načelni dogovor s Adventomom i EBRD-om, doznalo se kako su najbolju ponudu predali ponuđači iz Kine, ali su to učinili nakon isteka roka, pa njihovu aplikaciju nisu uzeli u obzir.

Za kupnju Hypo banke, koja filijale ima u pet država regije zainteresirana je i bugarska grupacija Via Group te ruska banka VTB.

Za raspisivanje novog natječaja potrebno je nekoliko tjedana, tako da se ne očekuje potpisivanje ugovora do proljeća iduće godine.

Europska komisija je prethodno dala rok Austriji da do polovice iduće godine riješi pitanje Hypo banke.

Za dokapitalizaciju Hypo banke, austrijski su porezni obveznici već dali pet i pol milijardi eura.

Izvor: Al Jazeera i agencije