Propadaju odmarališta na crnogorskoj obali

Unatoč što nose epitete turističkih destinacija, brojna odmarališta nekadašnje Jugoslavije na crnogorskoj obali prepuštena su zubu vremena i propadanja.

Mnoga od njih godinama su pod različitim sudskim sporovima, i dok vrijeme prolazi ostaju nerazvijena, unatoč planovima države da to promijeni, izvijestila je reporterka Al Jazeere Milica Marinović.

U zaleđu jedne od posjećenijih budvanskih plaža, Kamenovo, slika kao iz horor filma. Tu je nekadašnje kosovsko sindikalno odmaralište u kome su više od deceniju nakon zatvaranja živjele izbjeglice.

Od 2011. je potpuno napušteno. 

Mehmet, turista iz Turske, rekao je: “Ovo je kao Černobil, napuštene kuće i zgrade. Bilo je čudno, pitali smo se gdje idemo, idemo li u pravom smjeru”.

“Smatram da to nije dobro za turizam, ali se nadam da će opština Budva i država Crna Gora učiniti sve da to popravi”, kazao je Marko, posjetilac iz Podgorice.

“Zaista šteta da na putu do plaže bude nešto ovako. Ovo je neverovatno”, ocijenila je Slavica, turistkinja iz Srbije.

Borba za vlasništvo

Za vlasništvo nad Kamenovom spore se firma Rekreaturs, Kosovska banka i mještani koji traže povrat zemlje. To je samo jedan od sličnih slučajeva duž crnogorskog primorja.

“Ovdje je stepenište koje vodi do nekadašnjeg vojnog odmarališta JNA u uvali Valdanos nadomak Ulcinja. Odmaralište godinama propada, a do prije dvije godine pristup uvali bio je zabranjen”, izvijestila je Marinović.

Sedamdesetih godina država je od mještana kupila milion milion kvadratnih metara zemljišta za izgradnju vojne baze, uključujući 18.000 stabala maslina starih od nekoliko stotina pa čak i do 2.000 godina.

Baza nije sagrađena, ali jeste odmaralište koje se zatvorilo. Uprkos sudskog zahtjeva gotovo 200 porodica da im se zemlja vrati, država je dva puta bezuspješno pokušala da izda uvalu u dugoročan zakup.

Džemal Perović iz nevladine organizacije MOGUL je kazao: “Želimo da ovo bude sačuvano, ne samo zbog vrijednosti maslina nego i vrijednosti cijele ove uvale, da se veoma veoma pametno investira ovdje, da se izbjegne beton tipa ovoga koji vidimo pored nas i da se ovo pretvori u međunarodni ekološki centar”.

Novi tender

Crnogorska vlada međutim, na umu ima novi tender za zakup Valdanosa, dok je na Kamenovu predviđena izgradnja turističkog naselja sa pet zvjezdica. Ko će, kada i kako graditi, nema odgovora.

Stručnjaci smatraju da država mora pametnije iskoristiti obije lokacije.

“Ovo bi moglo privremeno da se koristi kao lijep kamp, mi uopšte kampova nemamo pravih. Isto je i sa Valdanosom, a dalje, ne moramo čekati velike investitore da nam pokriju sve objekte i zazidaju da bi izvukli profit. To nije socijalno održiv razvoj. Zašto ne bi pravili manje hotele, eko lodž? Valdanos je idealan za to, to imamo u master planu i to donosi dobitak”, ocijenio je turizmolog Rade Ratković.

Dobitak, koji je u vremenu krize i borbe za svakog gosta sa turističkim destinacijama na obali Jadrana i Mediterana neophodan.

Izvor: Al Jazeera