Pronađene žrtve u masovnoj grobnici u CAR-u

Porodice 12 žrtava pronađenih u masovnoj grobnici u Centralnoafričkoj Republici tvrde da su ih pogubili pripadnici mirovnih snaga Afričke unije.

Njihove optužbe podržava i Human Rights Watch. Ova organizacija istražila je ubistva za koja se sumnja da su ih počinile UN-ove i trupe Afričke unije od 2013. do 2015. godine.

Konamon Maurice ukopava svog mlađeg brata. Prošlo je više od godinu dana od njegova nestanka.

Ubili su ga, tvrdi njegova porodica, zajedno sa još 11 vojnika, pripadnici mirovnih snaga Afričke unije.

Konamon, kaže, sada brine o bratovih šestero djece.

„Posjećivali su nas aktivisti za ljudska prava. Smatram da pravda nije zadovoljena. Ostavio mi je djecu. Nemam posao i ne mogu brinuti o njima. Nemam čak priliku ni da saznam kako je poginuo“, dodaje.

Grobne oznake NN

Njegov stradali brat bio je područni vođa pokreta Antibalaka, kršćanske pobunjeničke grupe koja je sudjelovala u sukobima u Centralnoafričkoj Republici.

Stanovnici njegovog rodnog Boalija, grada na sjeveroistoku zemlje, tvrde da je održavao mir, te da je sukob sa zapovjednikom iz Konga mogao biti uzrok njegove smrti.

„Većina grobnih mjesta ima oznaku NN. Bilo je vrlo teško identificirati tijela, jer su već bila u stanju raspadanja. Među njima je bila i trudnica“, izvještava novinarka Al Jazeere Catherine Soi.

Tijela su pronađena na jednom napuštenom polju. Svjedok ekshumacije Dabele Nguile Frederick kaže da je prepoznao 12 osoba. Tvrdi da su ubijeni u obližnjoj vojnoj bazi.

„Vidio sam samo lubanju i kosti. Nisam mogao raspoznati ko je ko, ali prepoznao sam ih po odjeći i nakitu“, dodaje.

Istraživano 18 ubistava

Misija UN-a počela je 2013. Trupe mirovnih snaga Afričke unije, optužene za ubistva, vraćene su u zemlje iz kojih su došli.

Iz Human Rights Watcha, koji je istraživao 18 ubistava između 2013. i 2015. godine, kažu kako nije učinjeno dovoljno. Njihov aktivista Lewis Mudge kaže da mnogi vjeruju kako će ubice proći nekažnjeno.

„Dosad niko nije odgovarao za to, niti je bilo sudskog postupka za počinjena ubistva. Upravo zbog toga, mnogi smatraju da nekažnjeno mogu činiti krivična djela“, dodaje.

Vojni dužnosnici Konga kažu kako je istraga u toku, dok oni iz Afričke unije kažu kako su slučaj predali UN-u.

Proces, međutim, traje dugo. Porodice ubijenih još čekaju odgovore i pravdu, smatrajući da ono što je dosad učinjeno, nije dovoljno.

Izvor: Al Jazeera