Pronađena masovna grobnica na Igmanu

Na tačnu lokaciju ukazalo je više od 30 čahura koje su pronađene na mjestu zločina (Tužilaštvo BiH)

Na Igmanu je pronađena grobnica s ostacima više osoba, a pretpostavlja se da je riječ o žrtvama bošnjačke nacionalnosti iz Donjih Hadžića, koji su nestali u ljeto 1992, a za kojima se traga duži period.

U okviru predmeta Tužilaštva Bosne i Hercegovine inicirana je zajednička potraga za lokacijom masovne grobnice, u kojoj su učestvovali Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ), Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), istražioci Instituta za nestale osobe (INOBiH), te su pronađeni ljudski posmrtni ostaci, za koje se pretpostavlja da pripadaju žrtvama iz Donjih Hadžića, prenosi Anadolija.

Grobnica je locirana nakon dugotrajnih i višestrukih provjera, te drugih procesnih i zahtjevnih stručno-tehničkih radnji preduzetih na osnovu naredbi i pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine uz naredbe Suda Bosne i Hercegovine.

Istražilac Tužilaštva na terenu je na lokaciji Lokvice, u blizini Golog brda na planini Igman, općina Ilidža, gdje koordinira aktivnosti službenih osoba koje će učestvovati u ekshumaciji pronađenih ostataka.

Na lokalitetu su pripadnici FUCZ, MUP-a Kantona Sarajevo, INOBiH, ICMP-a u Bosni i Hercegovini, kao i ljekar sudske medicine, a očekuje se dolazak i predstavnika SIPA-e. U ekshumaciji pomaže i Centar za uklanjanje mina Bosne i Hercegovine jer je lokalitet u blizini miniranog područja.

Saslušavanje svjedoka

Grobnica je pronađena tokom intenzivne potrage i saslušavanja većeg broja svjedoka, nakon čega se pristupilo pretrazi terena uz korištenje specijalizirane tehničke opreme (detektori metala itd.) kako bi se locirali posmrtni ostaci za koje su postojala saznanja da su na području površine dva kvadratna kilometra.

Pretragom terena uočena je sumnjiva lokacija, koja je na nepristupačnom terenu, a ljudski posmrtni ostaci pronađeni su u zemlji na otprilike metar dubine.

Nakon ekshumacije ostaci će biti predani na daljnju sudskomedicinsku obradu, analizu i utvrđivanje identiteta putem uzorka DNK.

Aktivnosti na ekshumaciji trajat će i sljedećih dana.

Izvor: Agencije