Oglasi

Pronađen brod iz najstarijeg brodoloma u historiji

Grčko plovilo je nađeno u jednom komadu na dnu Crnog mora, nedaleko od obale Bugarske.
Brod, koji leži na boku s jarbolom i krmom netaknutim, datira iz 400. godine prije nove ereAFP

Antički grčki trgovački brod, star više od 2.400 godina, pronađen je u jednom komadu na dnu Crnog mora, blizu obale Bugarske, navode naučnici, koji tvrde kako je riječ o najstarijem poznatom brodolomu.

Brod, koji leži na boku s jarbolom i krmom netaknutim, datira iz 400. godine prije nove ere, vremena kada je Crno more bilo trgovačko čvorište između brojnih grčkih kolonija.

"Mali dio plovila je testiran i potvrđeno je kako je riječ o najstarijem brodolomu poznatom čovječanstvu", navode istražitelji.

Ova vrsta broda ranije je viđena samo kao slika na grčkoj grnčariji iz antičkog vremena, poput one na Vazi Sirena u Britanskom muzeju.

Rimski i kozački brodovi

Tim, koji sačinjavaju naučnici iz Velike Britanije, Bugarske, Grčke, Švedske i SAD-a, objavio je kako je brod nađen na dubini većoj od dva kilometra.

Voda na toj dubini nema kiseonika, što znači da organski materijali mogu biti sačuvani hiljadama godina.

"Brod, sačuvan iz klasičnog vremena i koji leži na dubini od dva kimometra, nešto je što nikad nisam smatrao mogućim", kaže glavni istraživač projekta Jon Adams, profesor na Univerzitetu Southampton iz Engleske.

Grčki brod jedan je od više od 60 nađenih u ovom projektu, a među njima su rimski i kozački brodovi.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.