Oglasi

Promoviran Kur'an na srpskom jeziku

Prijevod pravoslavnog svećenika Miće Ljubibratića smatra se prvim objavljenim prijevodom Kur'ana ćiriličnim pismom na Zapadnom Balkanu.

XTo542W8S58

U Bosni i Hercegovini je odštampan prijevod Kur'ana na srpski jezik. Radi se o prijevodu pravoslavnog svećenika Miće Ljubibratića iz 1895.

Smatra se prvim objavljenim prijevodom Kur'ana ćiriličnim pismom na Zapadnom Balkanu, te prvim cjelovitim prijevodom uopće u regiji. Promocija Kur'ana večeras je održana u Banjoj Luci, javio je reporter Al Jazeere Emir Skenderagić.

Prvih 250, od hiljadu štampanih u štampariji u Sarajevu, u Banju Luku je donio glavni i odgovorni urednik izdavačke kuće Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Planiraju distribuciju u BiH i Srbiji.

"Želimo da nemuslimani koji žive sa nama zajedno u Bosni i Hercegovini ili pored nas upoznaju šta je to, u ovom slučaju govorimo o pravoslavnom elementu - šta je to što je oblikovalo naš duh, šta je to što nas inspiriše, da bi nas bolje upoznali. Želimo pružiti ruku pomirenja - ovo je naša poruka", kaže Mustafa Prljača iz izdavačke kuće El Kalem.

Dopunski svezak izdanja sadrži eseje akademika Enesa Karića. Oni omogućavaju lakše čitanje, razumijevanje i doživljaj Ljubibratićevog prijevoda.

"Posebna je draž ovoga prijevoda u tome što je premostio, rekao bih, vijek i još nešto godina, a na mnogim stranicama je šokantno, u pozitivnom smislu, čitljiv. Tako da tek ovaj prijevod čeka nase studente postdiplomce", rekao je Enes Karić, profesor tumačenja Kur'ana.

Više u videosnimku...

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.