Promocija serijala ‘Rijekama ka zapadu’

Al Jazeera Balkans, u saradnji sa Centrom za civilizacijske studije (MEDAM) Univerziteta Bahcesehir iz Istanbula i Centrom za napredne studije (CNS) iz Sarajeva, organizirala je promociju dokumentarnog serijala “Rijekama ka zapadu”, u sklopu koje je održana i panel-diskusija o susretu civilizacija.

Serijal je sniman u 16 zemalja i objašnjava historiju nastanka i razvoja ljudske civilizacije, sa posebnim osvrtom na razvoj islamske civilizacije i njenu interakciju, te prožimanje sa drugim civilizacijama i kulturama.

I Bosna i Hercegovina bila je inspiracija za stvaranje ovog dokumentarca.

”Nas su događaji, sukobi koji su nastali nakon raspada Sovjetskog saveza, sukobi civilizacija, te događaji koji su se zbivali ovdje u Bosni i Hercegovini potakli da krenemo sa jednim ovakvim projektom”, kazao je profesor Bekir Karliga, idejni tvorac i autor serijala koji se trenutno emitira u 82 zemlje svijeta.

On je rekao kako je prilikom snimanja insistirao na poštivanju dva uvjeta: da u seriji ne smije biti krvi, ratova i sukoba, te da ona nikog ne smije vrijeđati.

“Tim serijalom nismo htjeli kazati da smo mi u pravu, već smo htjeli pokazati kako su nastajale, prožimale se i opstajale različite kulture i civilizacije. Svjedoci smo da je danas civilizacija u ozbiljnoj krizi i mi trebamo otvarati puteve kako bi se ta situacija prevladala”, rekao je prof. Karliga.

Savjetnik za akademska pitanja Međunarodnog instituta za islamsku misao Anas Ali Shaikh kazao je da su najstrašnija prijetnja modernom čovječanstvu neznanje i nedostatak obrazovanja, te da projekti poput serijala “Rijekama ka zapadu” trebaju pomoći modernom čovjeku da sruši mitove i stereotipe o drugim civilizacijama i kulturama.

Susret civilizacija u BiH

Ugo Vlaisavljević, profesor na Filozofskom fakultetu i prorektor Univerziteta u Sarajevu, govorio je o susretanju civilizacija i religija na malom prostoru, misleći na BiH, te o velikim imperijama koje su ih oblikovale.

“Sve tri velike kulture koje koegzistiraju na području BiH su kroz povijest na određeni način bile vezane za neku od velikih svjetskih imperija”, rekao je profesor Vlaisavljević.

Dekan Franjevačke bogoslovije iz Sarajeva fra Mile Babić rekao je da je uloga svih velikih civilizacija bila da grade duhovne i materijalne vrijednosti, a koje su inspirirane duhom monoteizma, te da moderno čovječanstvo to treba imati u vidu, jer „danas smo svjedoci destrukcije tih milenijima stvaranih vrijednosti“.

Dekan Fakulteta islamskih nauka iz Sarajeva prof. Ismet Bušatlić kazao je da je BiH stoljećima bila područje na kojem su se susretale velike svjetske civilizacije.

“Kroz BiH su prolazili trgovci, diplomate, vojske, ali i ideje. I Bosna i Hercegovina je uvijek bila slobodna da prihvati ideje koje su se njenim narodima sviđale, a tako je i danas”, rekao je prof. Bušatlić.

Moderator panel diskusije Burhan Koroglu, direktor Centra za civilizacijske studije, izrazio je svoju radost činjenicom da se promocija serijala “Rijekama ka zapadu” održava u Sarajevu, jer je “Bosna i Hercegovina jedinstven primjer gdje je susret civilizacija najočitiji”.

Promocija uključuje i izložbu fotografija nastalih na lokacijama na kojima je snimana serija, a koja je postavljena ispred sjedišta Al Jazeere Balkans, na Trgu djece Sarajeva (ispred BBI Centra), zatim dužinom Titove i ulice Ferhadija, kao i u galeriji Bošnjačkog instituta.

Također, prikazan je kratki film o nastanku serijala “Rijekama ka zapadu”, a koji je Al Jazeera Balkans u svom programu emitirala u 20 epizoda.

Izvor: Al Jazeera