Promjene u Kataru: Određena minimalna plata migrantskim radnicima

Katar će radnicima osigurati i dodatak za smještaj i hranu, ukoliko ti troškovi nisu predviđeni ugovorom (Al Jazeera)

Katar je ukinuo zakon prema kojem radnik za promjenu posla treba pristanak poslodavaca, te je najavio uvođenje osnovne minimalne mjesečne plate od 1.000 katarskih rijala (274 dolara).

Najava Ministarstva administrativnog razvoja, rada i socijalnih poslova (MADLSA), najnoviji je dio reformi rada u toj zemlji, koja je zbog tretmana migrantskih radnika, kao i ljudskih prava bila u centru pažnje otkako je dobila organizaciju Svjetskog prvenstva u fudbalu 2022. godine.

Prema katarskom sistemu „kafala“ (arapski naziv za sponzorstvo), migrantski radnici su morali dobiti dozvolu poslodavca prije nešto što steknu mogućnost za promjenu posla, dok aktivisti za ljudska prava tvrde da taj sistem omogućava poslodavcima da zadrže radnike, kao i da vodi ka njihovom izrabljivanju.

Borba za preživljavanje

Prema novom zakonu, migrantski radnici mogu promijeniti posao prije isteka ugovora sa poslodavcem.

Kako je navedeno, Ministarstvo će „raditi sa poslodavcima na izmjenama ugovora s onim radnicima čija je zarada niža od novopropisane. Taj zakon stupit će na snagu šest mjeseci nakon objave u službenom listu.

Ranije ovog mjeseca, Al Jazeera je objavila tekst u kojem je navedeno da se migrantski radnici zbog odgoda isplate plata bore da prežive u Kataru.

 

 

U izvještaju Human Rights Watcha (HRW), navedeno je da se napori zemlje da zaštiti prava migrantskih radnika i omogući isplate na vrijeme, većim dijelom pokazali bezuspješnim.

„Novi amandmani predviđaju strožije kazne za poslodavce koji ne isplaćuju plate svojim radnicima, kao i onim koji im ne osiguravaju adekvatan smještaj“, navodi Ministarstvo.

‘Velika prekretnica’

U dodatku na zakonom o minimalnoj plati, Ministarstvo je također najavilo da će osigurati 500 rijala za smještaj (137 dolara), kao i 300 rijala (82,2 dolara) za hranu, ukoliko ti troškovi nisu predviđeni ugovorom.

Međunarodna organizacija rada (ILO) pozdravila je katarske korake, koje je nazvala „velikom prekretnicom u programu reforme rada za državu Katar”.

„Od toga će imati korist radnici, poslodavci i država. Poslodavci će moći tražiti radnike koji odgovaraju poslovima a radnici će moći tražiti poslove koji su im više odgovarajući. To znači ukidanje sistema kafala“, kaže za Al Jazeeru Houtan Homayounpour, čelnik projekt biroa ILO-a za Katar.

„Uvođenje minimalne plate omogućit će minimalan standard života i rada za radnike iz svih dijelova svijeta, u svim sektorima“, dodao je.

Izvor: Al Jazeera