Promjene na deviznom tržištu su pokušaj ekonomskog atentata

Recep Tayyip Erdogan je poručio da Turska neće popustiti pred ucjenama kolonijalističkih poluga (Anadolija)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u petak kako su nagle promjene na deviznom tržištu zabilježene tokom augusta dokaz pokušaja ekonomskog atentata na njegovu zemlju, javlja Anadolija.

“Turska će ubrzo nadvladati val promjena na deviznom tržištu”, poručio je on u Ankari.

Predsjednik Turske je rekao kako nagle promjene na deviznom tržištu pokazuju da se radi samo o političkom pitanju, budući da njegova zemlja nije odgovorila na upite američke administracije koji predstavljaju otvoreno nepoštivanje jedne suverene države.

Lira se počela oporavljati

“Dešavanja kroz koja prolazi Turska pokazatelj su da nijedna zemlja u svijetu više nema političke i ekonomske sigurnosti”, rekao je Erdogan.

Turski predsjednik je poručio kako njegova zemlja nikada neće popustiti pred ucjenama kolonijalističkih poluga.

Turska Centralna banka drastično je u četvrtak povećala ključnu kamatnu stopu na jednosedmične repo operacije za čak 625 bazičnih poena, na 24 posto, u nastojanju da podigne vrijednost lire.

Poslije podizanja kamate, vrijednost turske lire se počela oporavljati, ojačavši za 3,4 posto, na 6,01 liru za jedan dolar, sa prethodnog nivoa od 6,4176.

Erdogan je ranije u četvrtak ponovio svoje protivljenje podizanju kamatnih stopa, navodeći da su pogrešni koraci Centralne banke razlog visoke inflacije u zemlji.

Centralna banka je navela da pogoršanje trenda kretanja cijena i dalje predstavlja rizik u pogledu nastavka rasta inflacije, uprkos uvjetima slabije domaće tražnje.

‘Ekonomski rat protiv Turske’

“U skladu s tim, Odbor je donio odluku da snažno pooštri monetarnu politiku kako bi podržao stabilnost cijena”, navodi se u saopćenju Odbora za monetarnu politiku Centralne banke Turske.

Erdogan, koji je za pad lire optužio ekonomski rat koji se vodi protiv Turske, tvrdi da nacionalna valuta prolazi kroz “lažnu volatilnost” i da su najnovija poteškoće Turske posljedica manipulacija.

Također je kritizirao privatne banke, od kojih su pojedine, kako kaže, povećale svoje kamatne stope na 50 posto.

Izvor: Agencije