Oglasi

Promjena teorije o najvećem grabežljivcu

Naučnici Spinosaurusa nazivaju najvećim i najopasnijim dinosaurusom ikada pronađenim.

jQ32JMR5Hlw

Spinosaurus je bio veći dinosaurus od Tyrannosaurus rexa. Pretpostavlja se da se hranio morskim životinjama koje se danas veličinom mogu porediti s automobilom. Nedavno otkriće fosila Spinosaurusa potpuno je promijenilo teorije o najvećem grabežljivcu koji je ikada hodao Zemljom. I, još važnije, stručnjaci smatraju da je riječ o prvom dinosaurusu koji je hodao i - plivao.

Zamislite krokodila većeg od najvećeg Tyrannosaurus rexa ikada otkrivenog, dugog 15 metara. Dodajte mu dugi vrat poput ptičijeg, bodlje na leđima duge čak dva metra, prednje ekstremitete s kandžama, čeljust dugu poput čovjeka i snažan rep. Dobit ćete stvorenje koje naučnici nazivaju najvećim i najopasnijim dinosaurusom ikada pronađenim.

Kao da to nije dovoljno, kažu i da je Spinosaurus prvi dinosaurus koji je plivao i vladao prahistorijskim morima.

"Spinosaurus je najveći grabežljivac otkriven do sada. Bio je dug 15-ak metara, što ga čini posebnim - olimpijskim rekorderom među dinosaurusima. Ali, za nauku ovo predstavlja probijanje još jedne, čak značajnije granice - ovo je životinja koja se prilagodila životu u vodi", govori Paul Sereno sa Univerziteta u Chicagu.

Više u videosnimku...

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.