Promjena na vrhu liste prodavača električnih automobila

Volkswagenov ID.3 počet će se uskoro prodavati po cijeni od 30.000 eura (EPA)

Njemačka je prestigla Norvešku u prodaji potpuno električnih automobila od početka godine, pokazuju najnoviji prodajni rezultati, a rast prodaje je rezultat državnog subvencioniranja.

Kolika je važnost državnih podsticaja za tržište pokazuje primjer najmnogoljudnije države na svijetu – prodaja u Kini je u padu već četiri mjeseca, nakon što je vlada smanjila subvencije, prenosi Tanjug.

Na Kinu otpada približno polovine svjetske prodaje elektrificiranih automobila, Sjedinjene Američke Države su druge, a Norveška je sve do sada bila treća.

Tako je Njemačka, najveće evropsko tržište automobila, prvi put lider i u ovom segmentu.

U ovoj državi je do novembra registrirano 57.533 novih električnih automobila, u poređenju sa 56.893 u Norveškoj.

Pripreme njemačkih velikana

Norveška je prodavala najviše električnih automobila u Evropi svake godine od 2010, kada je Nissan Leaf, prvi masovno proizvedeni električni automobil, imao premijeru.

Ove brojke daju svježe dokaze da ova tehnologija postaje sve jača evropskom automobilskom središtu, gdje se njemački Volkswagen Group, BMW i Daimler pripremaju za veliki podsticaj električnih automobila.

Iako se Norveška pojavila kao regionalno žarište, zahvaljujući velikodušnim vladinim subvencijama, država sa približno 6,4 posto veličine njemačkog stanovništva nema previše mjesta za dalji rast.

Osim toga, vlasti u mnogim državama Evropske unije povećavaju podsticaje za kupovinu elektrificiranih vozila, uključujući Hrvatsku.

Ofanziva njemačkih proizvođača električnim modelima je u punom jeku.

Njemački proizvođači automobila udvostručit će ponudu električnih automobila na 150 modela do 2023. godine i uložiti 50 milijardi eura do 2024. godine.

I dalje mali udio u tržištu

Iako su prodajne brojke osnažile, električna vozila i dalje su mali dio cjelokupne prodaje električnih automobila u cijeloj Evropi.

Širom Starog kontinenta prodaja električnih automobila činila je samo 3,1 posto novih registracija u trećem tromjesečju, prema Evropskom udruženju proizvođača automobila.

Apetit potrošača za električnim modelima bit će dodatno testiran sljedeće godine, kada njemački proizvođači automobila počnu uvoditi konkurentne modele Teslinoj najpovoljnijoj ponudi Modelu 3.

Volkswagenov ID.3 počet će se uskoro prodavati za nešto ispod 30.000 eura, u poređenju s klasičnim VW Golfom, koji kreće od približno 20.000 eura, dok je Model 3 44.000 eura.

Njemačka vlada je, također, povećala novčane podsticaje za elektrificirane automobile, kao dio velikog ekološkog paketa.

Pogodnosti se daju za elektrificirane automobile koji koštaju manje od 40.000 eura, što bi trebalo potaknuti potražnju za povoljnijim modelima.

Izvor: Agencije