Promjena klime pogoduje kanadskim ribarima

Vodeći svjetski klimatolozi su se sastali u Štokolmu na konferenciji Ujedinjenih naroda i upozorili na dramatične klimatske promjene koje očekuju Zemlju.

Glavnim uzročnikom ubrzanih promjena klime imenovali su čovjeka. Posljednji izvještaj predviđa povećanje temperature na Zemlji za stepen i po u sljedećih 90 godina, kao i porast razine okeana između 26 i 97 centimetara.

To će mnoge zemlje doslovno potopiti, izvijestio je Daniel Lak, novinar Al Jazeere.

Istovremeno, iste te klimatske promjene razveselile su ribare na sjeveru Kanade, jer im je ulov bolji nego ikad.

U ljetnim mjesecima leda na rijekama i morima više nema, tako da su našli novi izvor prihoda. Grade ribarsku industriju i, još važnije, već su našli kupce za svoje proizvode.

U toplim vodama rijeke Cumberland Sound, više je ribe nego ikad ranije.

Odličan ulov

Odličan ulov za Petera Kilabuka i njegov novi ribarski brod. Grenlandski iverak vrsta je ribe koju su lokalni Eskimi tek nedavno počeli loviti.

Za razliku od prije kada su građani mogli loviti ribu samo za ručak, sada, zahvaljujući toplim ljetima bez santi leda, u ovom području nastaje nova industrija, ribarstvo.

“Otišli smo da testiramo lovišta i da probamo naći novo mjesto za ribolov u rijeci Cumberland Sound. Uspjeli smo uloviti veliku količinu ribe za vrlo kratko vrijeme”, kazao je Kilabuk.

Nove mašine u fabrici za preradu ribe pripremaju iverak za izvoz u istočnu Aziju. Veći ribarski brodovi i ulov znače i nova radna mjesta u gradu u kojem je većina stanovnika nezaposlena ili radi za vladu.

Kendra Imrie, službenica za ekonomski razvoj, rekla je: “Dobro se uklapa u naš tradicionalni način života. Ako ljudi mogu da koriste ranije stečene vještine i da od toga žive, onda ćemo svi imati koristi.”

‘Traženje prilike’

“Projekti poput ove male luke i ribarskog doka pokazuju da lokalne vlasti novu ribarsku industriju uzimaju za ozbiljno. No, mnogi smatraju da traženje prilike u onome što je zapravo posljedica globalnih klimatskih promjena nije pametno”, izvijestio je Lak.

Na zapadnom kanadskom dijelu Arktika i Aljaski zabranjen je komercijalni ribolov sve dok naučnici ne istraže novi nepoznati ekosistem – polarna mora.

Okeanograf Boris Worm sa Univerziteta Dalhousie je kazao: “Mislim da je to predostrožnost koja uporište ima u međunarodnom zakonodavstvu. Kada ne poznajete mjesto, bar ga istražite prije nego što počnete sa eksploatacijom. To treba da uradimo.”

No, kako Kanada smanjuje  izdvajanja za istraživanje Arktika, svi koji žive u ovom hladnom i nepristupačnom okruženju koriste svaku priliku koju im pružaju klimatske promjene i hvataju se u koštac sa novim izazovima.

Izvor: Al Jazeera