Proljetna ofanziva talibana trese Afganistan

Svake godine, talibani pokreću proljetne ofanzive protiv afganistanskih snaga. Ove godine, Vlada u Kabulu ne može računati na dosadašnjeg bitnog saveznika – međunarodne kopnene snage koje su se povukle iz te države.

Žestoke borbe od Kunduza na sjeveru Afganistana do pokrajine Helmand na jugu. Afganistanske vladine snage pokušavaju zaustaviti proljetnu ofanzivu talibana. Gotovo da nema pokrajine koja nije zahvaćena borbama.

“Afganistanska vojska je pokrenula akcije sa ciljem zaustavljanja neprijateljskih napada. Operacija je u toku u petnaest regija. Ostvarili smo velike uspjehe u okolini Kunduza i pokrajinama Baglan i Helmand. Rezultati su vidljivi, a nastavlja se operacija za protjerivanje neprijatelja iz svih afganistanskih gradova“, navodi general afganistanske vojske Qadem Shah Shaheem.

Analitičari smatraju da će ovo ljeto biti presudno u borbama, iz Kabula javlja novinar Al Jazeere Waliyullah al-Shaheen.

“Afganistanske snage su ovaj put usamljene u borbi protiv talibana i to će biti stvarni test njihove snage“, dodaje.

Sve manje šanse za mir

Vladine snage u Ghazniju se pripremaju za nove sukobe sa pripadnicima talibanskog pokreta. Obje sukobljene strane tvrde kako ostvaruju napredak.

“Početkom proljeća talibani su pokrenuli veliku vojnu operaciju s nazivom Omeri, po imenu bivšeg vođe Mula Omera. Ipak, na više bojišta nisu ostvarili uspjeh. Porazili smo ih u pokrajini Ghazni u centralnom dijelu zemlje”, ističe afganistanski vojnik Jamal al-Din Sakhi.

Šanse za mirno okončanje afganistanskog sukoba sve su manje. Izgledno je kako obje strane smatraju vojno rješenje jedinim mogućim, dok se širi zabrinutost među stanovništvom u područjima zahvaćenim sukobima.

Talibani su zimu iskoristili da se vojno naoružaju i mobiliziraju dodatne snage. Smatraju kako su im šanse povećane jer druga strana više ne može računati na vojnu pomoć koju su im davale međunarodne snage.

Izvor: Al Jazeera