Prokopis Pavlopoulos novi predsjednik Grčke

Propokis Pavlopulos je bivši ministar unutrašnjih poslova Grčke (Reuters)

Grčki premijer Alexis Tsipras osigurao je dovoljno glasova u Parlamentu da njegov kandidat Prokopis Pavlopoulos bude izabran za narednog šefa države, objavili su grčki mediji.

Vladin kandidat, konzervativni poslanik i bivši ministar Pavlopulos osvojio je neophodnih 180 glasova poslanika i sljedećeg mjeseca preuzet će uglavnom ceremonijalnu funkciju predsjednika Grčke.

On na mjestu šefa države naslijediti 85-godišnjeg Karolosa Papouliasa, čiji petogodišnji mandat ističe u martu, prenio je Reuters.

Pavlopulos je od 2004. do 2009. godine obavljao funkciju ministra unutrašnjih poslova u vladi konzervativne stranke Nova demokratija, prenosi Tanjug.

Iznenađujuća kandidatura

Imenovanje Pavlopulosa za kandidata za predsjedničku funkciju bilo je iznenađenje, pošto se očekivalo da će Tsipras predložiti evropskog komesara za migracije Dimitrisa Avramopoulosa, umjerenog člana desnog centra.

Prema očekivanjima, Pavlopulos je bez većih problema izglasan u grčkom Parlamentu, pošto koalicija ljevičarske Syrize i desničarske Stranke nezavisnih Grka u Parlamentu ima 162 od 300 poslanika.

Grčka Vlada je u utorak trebala imenovati svog kandidata za predsjednika države, ali je to bilo odloženo zbog sinoćnjih ključnih razgovora u Briselu o grčkom dugu s ministrima finansija eurozone, koji nisu rezultirali dogovorom.

Izvor: Agencije