Projekcijom filma ‘Zlo ne postoji’ otvoren 26. FAF

Golubović: Umjetnost je zavjera protiv svijeta u kojem živimo i ona je možda jedino preostalo pribježište koje nam je ostalo (Tanjug)

Festival autorskog filma (FAF) u svom 26. izdanju otvoren je u Beogradu projekcijom iranskog filma Zlo ne postoji reditelja Mohammada Rasoulofa.

Smotra umjetničkog, nezavisnog filma će prvi put u svojoj historiji trajati čak 20 dana, sve do 16. decembra, a ne do 4. decembra kako je prvo bilo planirano. Čast da otvori festival ima pobjednik festivala u Berlinu 2020, iranski film koji na osviješten način progovara o bolnoj temi smrtne kazne kroz četiri različite autentične priče, prenosi Tanjug.

Prije projekcije filma, Srdan Golubović, predsjednik Savjeta FAF-a, napomenuo je da je festival nastajao u neizvjesnosti da li će ga uopće biti.

“Ta neizvesnost, koja je prirodno stanje kulture i umetnosti i iznuđeno stanje naših života, nametala nam je pitanje da li u ovim okolnostima ima smisla praviti festival. Mi smo sigurni da ima jer baš u ovakvom vremenu uloga umetnosti je važna. važnija i lekovitija nego u nekim normalnim okolnostima. Umetnost je zavera protiv sveta u kojem živimo i ona je možda jedino preostalo pribežište koje nam je ostalo. Pribežište za ulazak u svet snova, lepote, srasti i nade. Zato će fetival da se održi”, kazao je Golubović.

Deset filmova u konkurenciji za glavnu nagradu

U konkurenciji za Grand prix “Aleksandar Saša Petrović” nalazi se deset, umjesto uobičajenih 12 filmova, jer jedan od njih traje šest sati.

Ovogodišnji FAF traje do 16. decembra

Taj najduži je i jedan od najzanimljivijih i najhrabrijih filmova – DAU. Degeneracija Ilje Kržanovskog i Ilje Permjakova, koprodukcija Njemačke, Ukrajine, Velike Britanije i Rusije, koja je dio obimnog projekta DAU.

Taj projekat učestvuje i van konkurencije ostvarenjem DAU. Nataša.

U konkurenciji su i gruzijsko-francuski film Početak Dee Kulumbegashvili, koji je u San Sebastijanu osvojio Zlatnu školjku za najbolji film, režiju, scenario i najbolju glumicu, indijski Učenik Chaitanyja Tamhane, koji je u Veneciji dobio nagradu za najbolji scenario, a na FAF-u je prije nekoliko godina nagrađen za Sud, zatim Egzil Visara Morine, koji je osvojio Srce Sarajeva na Sarajevo Film Festivalu, te Mladi kitolovac Filipa Jurjeva, Februar Kamena Kaleva, Los Konduktos Camila Restrepoa, Loši putevi Natalyje Vorozhbit, Mare Andree Štake i Žuta mačka Adilkana Jerzanova.

Pored Grand prixa, bit će dodijeljena i nagrada za najbolju režiju i nagrada “Gordan Mihić” za scenario, a u žiriju su scenaristkinja Elma Tataragić (BiH), reditelj filma Moj jutarnji smeh Marko Ðorđević (Srbija), pobjednik 25. FAF-a, te glumac Leon Lučev (Hrvatska).

‘Hrabri Balkan’

Program Hrabri Balkan okupio je deset ostvarenja mladih autora, dugometražnih i kratkih, igranih i dokumentarnih.

U raznolikoj selekciji je i animirani dugometražni film Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa hrvatskog reditelja Dalibora Barića. Svjetsku premijeru imat će irsko-bosanski Minotaur Zulfikara Filandre, a domaću Kada sam kod kuće Ivane Todorović (van konkurencije) i Domovina Jelene Maksimović.

Nagradu za najhrabriji film na Balkanu donijet će žiri u sastavu: rediteljica Andrijana Stojković, montažerka Aleksandra Milovanović i vlasnik i urednik Beopolisa Aleksandar Nikolić.

Na specijalnoj projekciji bit će prikazan film Kičma reditelja i scenariste Vlatka Gilića iz 1975. godine, koji je bio inspiracija za plakat 26. FAF-a,

Izvor: Agencije