Projekcijom filma ‘Lost Warrior’, počeo AJB DOC festival

Ceremonijom otvaranja i prikazivanjem filma iz takmičarskog programa Lost Warrior, u petak navečer u Sarajevu je otvoren prvi Al Jazeera Balkans Documentary Film Festival – AJB DOC.

Tarik Đođić, direktor Al Jazeera Balkans, izjavio je, povodom svečanog otvaranja, kako se nada da će festival dokumentarnog filma AJB DOC imati dugu tradiciju.

„Nadam se da ćemo večeras započeti jednu dugu tradiciju festivala dokumentarnog filma u Sarajevu u organizaciji Al Jazeera Balkans. Kao što znate, dokumentarni film, uz vijesti, zauzima značajan segment našeg programa. Drago mi je da ćemo od večeras i naredna četiri dana imati zaista velike autore i velike filmove. Nadam se da je ovo početak jedne duge tradicije“, rekao je Đođić.

Dodao je i kako vjeruje da će ovaj festival biti dobra prilika za autore i producentske kuće da uspostavljaju daljnju saradnju.

Različit od drugih festivala

Edhem Fočo, direktor AJB DOC Film festivala, istakao je kako se Međunarodni festival dokumentarnog filma AJB DOC​ u nekoliko segmenata razlikuje od drugih festivala.

„Mi zaista cijenimo sve druge festivale u regiji i odlični su i podržavamo ih i partneri smo i finansiramo ih. Razlika je prva u tom formatu, takmičarski dio filma je prilagođen televizijskom formatu, što znači da je to nekih 52 do 55 minuta. Televizije mogu lakše otkupit filmove. Mnogi autori su prilagodili filmove za naš format da bi upravo bilo to lakše za tržište. To je prva stvar koja je drugačija od ostalih. Čak mislim da je unikatan u Evropi jer nema nijedan drugi festival dokumentarnog filma s tim formatom. Druga stvar, ovo je stvarno pravi međunarodni festival“, istakao je on.

Otvorenju AJB DOC Festivala prisustvovao je Ahmed Mahfouz Nouh, direktor Al Jazeera Media Network koji je čestitao kolegama na naporima u organizaciji festivala.

„Al Jazeera je industrija koja brine o kreiranju dokumentaraca, filmova, različitih umjetnosti, ali i kreiranju kvalitetnih novinara i kvalitetnog novinarstva. Kroz dokumentarni film ulazimo u ljudske priče. Ova regija je veoma važna za cijeli svijet, postoje tajne ove regije koje još nismo otkrili i nastojimo ih otkriti kroz dokumentarne filmove”, rekao je on.

Potraga za identitetom

Film Lost Warrior danske produkcije prati životnu priču britanskog Somalijca Muhameda, koji se, nakon zatvorskog upoznavanja sa selefizmom, priključuje grupi Al-Shabab, a poslije je napušta.

Jedan od autora filma Nasib Farah u intervjuu za Al Jazeeru Balkans rekao je, između ostalog, kako je “film i priča o imigrantima koji odrastaju u zemljama Evropske unije i njihovoj neprekidnoj potrazi za identitetom. Upravo je tema ono što uspješno povezuje film s publikom”.

U okviru programa Last Minute Cinema u petak navečer će biti prikazan i film Unforgiven, koji prati priču zatvorskog čuvara Esada Landže nakon njegovog puštanja iz zatvora.

Detalj s ceremonije otvaranja

Tri programa, tri nagrade

Festival organizira televizijska kuća Al Jazeera Balkans, u saradnji s Al Jazeera Media Networkom i Al Jazeera Media Institutom iz Dohe.

Cilj AJB DOC festivala je afirmirati autore i dokumentarne filmove koji se bave društvenim fenomenima, stavljajući u fokus univerzalne ljudske vrijednosti: hrabrost, istinu, pravednost, toleranciju i kosmopolitizam.

Festival se sastoji od takmičarske i netakmičarske selekcije filmova, koji će biti prikazani na nekoliko lokacija.

Zvanična takmičarska selekcija AJB DOC festivala predstavit će 15 dokumentarnih filmova (Izgubljeni ratnik, Doći će žuti ljudi sa istoka i piće vodu sa MoraveNestali u Siriji: Slučaj protiv AssadaKamo idemo?Arkanovo nasljeđe: Srpska mafijaUnukVidim crvene ljudePosao u RusijiOčevi i sinoviHod po žiciDva svijetaNa ivici slobodeDjeca taoci sistema i Na kraju tame) namijenjenih televizijskom emitiranju.

U netakmičarskoj selekciji će biti prikazani najbolji naslovi sa evropskih festivala, dok su tri filma izabrana za prateći program AJB Prikazuje (NestajanjeSve sa voljomMali Princ).

Na AJB DOC festivalu bit će dodijeljene tri nagrade.

Internacionalni stručni žiri od pet članova (Ingrid Falck, Karin Hayes, Montaser Marai, Robert Zuber i Zoran Galić) odabrat će najbolji film takmičarske selekcije Festivala i dodijeliti AJB Main Award.

Platforma za ideje i nove projekte

Svi takmičarski filmovi ulaze i u konkurenciju za nagradu programskog žirija Al Jazeere Balkans, koji dodjeljuje nagradu AJB Program Award.

Svi filmovi prikazani na Festivalu u selekciji su i za Nagradu publike.

Netakmičarska selekcija AJB DOC-a Last Minute Cinema predstavit će pet dokumentarnih filmova (NeoprošteniNeželjena baštinaKada dođu svinjeZvijer je još živa i Glasnije od oružja), koji su imali zapažen uspjeh prilikom prikazivanja na afirmiranim evropskim festivalima.

Prvo izdanje AJB DOC festivala, osim prikazivanja filmova, uključuje i Q&A sesije nakon projekcija, druženja s autorima, izložbe i druge popratne sadržaje koji će stvoriti ambijent za upoznavanje i razmjenu iskustava i biti platforma za ideje i nove projekte.

Izvor: Al Jazeera i agencije