Projekcija srebreničkog cvijeta u Zagrebu, mimohodi u Splitu i Rijeci

Mimohod je, pod motom 'Da se ne zaboravi, Srebrenica svijetom hodi', održan i u u Rijeci (Goran Kova?i? / Pixsell)

U organizaciji Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, u povodu obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici na Zagrebačkim fontanama održana je svjetlosna projekcija cvijeta „Sjećanje“.

Taj događaj na godišnjicu tragedije u Srebrenici uz svjetlosnu projekciju cvijeta „Sjećanje“ održava se već nekoliko godina zaredom u organizaciji VBNMGZ-a.

„8.372 čovjeka zaslužuju komemoraciju svake godine, pa i u glavnom gradu Republike Hrvatske“, poručio je gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić.

Okupljenima se prigodnim riječima obratio Armin Hodžić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba (VBNMGZ).

Događaj u Zagrebu se na godišnjicu tragedije u Srebrenici uz svjetlosnu projekciju cvijeta 'Sjećanje' održava već nekoliko godina zaredom

„Sjećanje na nevine žrtve, sjećanje na zlo koje se dogodilo toga jula u Srebrenici važno je da se nikada nikome ne bi ponovilo”, kazao je Hodžić, koji se zahvalio Gradu Zagrebu na svjetlosnoj projekciji koja će podsjećati sve koji prolaze Zagrebom na Srebrenicu.

Na događanju je sudjelovala Zdravka Bušić, izaslanica predsjednika Vlade Hrvatske Andreja Plenkovića, Vladimir Drobnjak, savjetnik u Hrvatskoj vladi te brojni gosti i posjetitelji.

‘Ne zaboravi Srebrenicu’

U Splitu, bošnjačke udruge organizirale su u petak navečer tradicionalni „Mimohod 8.372“ u spomen na žrtve Srebrenice, a s Rive je u more bačeno 25 ruža kao simbol 25 godina od masakra u Srebrenici u ljeto 1995. što su ga počinile srpske postrojbe pod zapovjedništvom Ratka Mladića, prenijela je Hina.

Sudionici mimohoda su, šetajući središtem Splita i rivom, nosili višemetarski transparent s natpisom “25 godina – ne zaboravi Srebrenicu”, te državne zastave Hrvatske i Bosne  Hercegovine.

Organizator splitskog mimohoda za žrtve Srebrenice Kadro Kulašin najavio je da će bošnjačke udruge u Splitu potaknuti u gradskim i županijskim tijelima da se jedna ulica u Splitu nazove po Srebrenici.

I splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara, koji je sudjelovao u mimohodu za srebreničke žrtve, istaknuo je kako je potrebno njegovati kulturu sjećanja i poštivanja žrtvi, jer tako potičemo svijesti da se takav zločin kao što je bio u Srebrenici, više nigdje i nikomu ne dogodi.

„Nama Hrvatima nije teško razumjeti što znači žrtva Srebrenice jer se sjetimo Vukovara, Škabrnje i svih zločina koji su zavili u crno mnoge obitelji i ostavili brojne majke koje plaču” kazao je Krstulović Opara.

Mimohod je, pod motom “Da se ne zaboravi, Srebrenica svijetom hodi”, održan i u u Rijeci, uz sudjelovanje brojnih građana mirnim mimohodom od Mosta hrvatskih branitelje, preko Korza do Rive gdj su nakon evociranja na taj događaj djeca u more bacila cvijeće.

Izvor: Agencije