Proizvodnja u Afganistanu u sjeni sukoba

Međunarodne vojne trupe spremaju se za odlazak iz Afganistana, a finansijska pomoć toj zemlji se postepeno smanjuje. Vlada je počela ohrabrivati domaće preduzetnike da otvaraju nove kompanije.

Kroz ruke žena u tvornici grožđica Tabasom svakog dana prođe 50 tona suhog grožđa. Jedan dio prodaje se na domaćem tržištu, a drugi se izvozi.

Ali u prošloj godini, profit ove kompanije se strmoglavio. Politički problemi između Afganistana i Pakistana natjerali su kompaniju da izvoz usmjeri ka Iranu i Turskoj i troškovi prevoza su se preko noći udvostručili.

Kampanja ohrabrenja

Poslovni ljudi iz Afganistana rizikuju mnogo. Politička i vojna situacija stvaraju takve probleme zbog kojih investitori ne ulažu velike sume.

“Jednostavno, rizik je prevelik”, kaže Asadullah Aziz, generalni menadžer u tvornici grožđica Tabasom.

Azizu rizik ne smeta, ali traži veću podršku Vlade. Posluje samo u Afganistanu iz patriotskih razloga.

Njegova kompanije zapošljava 180 radnika, a grožđice otkupljuje od 5.000 farmera. Ima planove za proširenje, ali čeka na 2014. godinu. Tada se završava misija NATO-a, a Vlada smatra da neće biti velikih promjena.

Pokrenuli su i promotivnu kampanju kako bi ohrabrili ljude da kupuju afganistanske proizvode. Slično je uradio i predsjednik Hamid Karzai na nedavnoj trgovačkoj konferenciji.

“Bit će dosta poticaja za podršku lokalnim kompanijama. Smanjit će se porezi, a povećat će se pristup državnom zemljištu”, kaže Mohammed Ibrahim Shams iz afganistanske Agencije za strane investicije.

Zaštita domaće prozvodnje

Mustafa Sidiq, direktor kompanije Omaid Bahar, je skeptičan.

Fabrika za proizvodnju sokova Omaid Buhar dobro je poslovala sve do prošlog mjeseca, kada je kamion eksplodirao blizu fabrike i uništio sirovinu vrijednu nekoliko miliona dolara. Sadiq ne zna hoće li se uspjeti oporaviti.

Vlada je povećala poreze na uvozne sokove, kako bi zaštitila domaće proizvođače, ali Sadiq ne zna hoće li to biti dovoljno.

“Mislim da Vlada ne vodi dovoljno računa o svom narodu, o svojim farmerima”, kaže on.

Njegova kompanija posluje sa 35.000 afganistanskih farmera. Sadiq kaže kako ih ne smije iznevjeriti, ali ukoliko država ne pomogne, poslovanje u Afganistanu će jednostavno biti neisplativo.

Izvor: Al Jazeera