Proizvodnja automobila u kućnim garažama

Italijanska ekonomija počiva na familijarnim biznisima koji su prerasli u svjetski poznate brendove.

Tako je Italija postala sinonim za luksuzne sportske automobile.

U posljednje dvije godine, zbog ekonomske krize, u Italiji su se bicikla prodavala bolje od poznatih sportskih brzih kola.

Ali jedan čovjek nastavlja praviti ono u čemu su Italijani najbolji, izvještava Claudio Lavanga.

Ostvaren dječački san

Tamni oblaci nadvili su se nad italijanskom ekonomijom. Nezaposlenost i siromaštvo su u porastu. Industrijska proizvodnja je rekordno niska. Ali jedna strana ekonomije još putuje u brzoj traci. Luksuzna sportska kola.

Sa 39 godina Luca Mazzanti prodao je svoja prva sportska kola za gotovo milion dolara. Napravio ih je u svojoj garaži, uz ženinu i pomoć nekoliko zaposlenih. Dječački san se ostvario. Sada se nada da će svoj hobi razviti u pravi biznis.

“Osnovao sam kompaniju prije deset godina. Sada imam narudžbe iz Istočne Evrope i Kine i nadam se da ću proizvoditi pet automobila godišnje.”

Mazzanti nastavlja tradiciju koju su počeli poznati proizvođači poput Ferrarija i Lamburginija. Klasični primjeri zanatlija koji su proslavili italijanske brendove širom svijeta.

Lokalno znanje i tradicija

Vincenzo Visco, ekonomski analitičar, objašnjava: “On je iskoristio lokalno znanje i ‘Made in Italy’ tradiciju. Drugi preduzetnici bi mogli naučiti nešto iz njegovog primjera i povećati kvalitet svojih proizvoda, jer su čak i najveće korporacije nastale u malim garažama.”

Poput Mazzantijevog, 70 posto italijanskih kompanija su familijarni biznisi, a 95 posto ih ima manje od 10 uposlenih.

“Upravo takve firme su kičma italijanske ekonomije. Sada je na privatnicima poput Macantija da državu vrate na put oporavka”, izvještava Claudio Lavanga.

Izvor: Al Jazeera