Oglasi

Proizvođač špijunskog softvera usvojio politiku o ljudskim pravima

Izraelski NSO našao se na udaru prošle godine jer je represivnim vladama prodavao softver za nadgledanje.
Jamal KhashoggiJamal Khashoggi je ušao u saudijski konzulat u Istanbulu 2. oktobra 2018. godine i iz njega nije izašaoAP

Izraelska kompanija NSO, koja proizvodi špijunski softver i koja je bila optužena da pomaže autoritarnim vladama da ušutkaju disidente, saopćila je da je usvojila "novu politiku o ljudskim pravima" kako bi osigurala da se njeni proizvodi ne zloupotrebljavaju.

Kako javlja Beta, za ovu sedmicu najavljeno je uvođenje niza mjera za nadgledanje da bi se osiguralo da se kompanija toga pridržava i zato će se odsad provjeravati raniji odnos potencijalnih klijenata prema ljudskim pravima.

NSO se našao na udaru prošle godine jer je prodavao softver za nadgledanje represivnim vladama.

Kompanija ne otkriva ko su joj klijenti, ali se vjeruje da uključuju zemlje Bliskog istoka i Južne Amerike.

Preuzimanje kontrole nad telefonima

Jedan saudijski disident optužio je NSO da je umiješan u ubistvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija prošle godine.

Početkom septembra Vlada Poljske našla se pod pritiskom da objelodani je li kupila softver te kompanije, što bi potencijalno mogao biti nelegalan potez u toj zemlji.

Kompanija, čije je sjedište kraj Tel Aviva, ima moćan softver koji može preuzeti kontrolu nad mobitelima, kamerama u njima, te ih pretvoriti u sprave za nadgledanje koje mogu stati u džep.

NSO tvrdi da njegov proizvod koriste policija i obavještajne agencije u borbi protiv "kriminala i terorizma".

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.