Proizveden papir otporan na vatru i tečnost

Laboratorij, Istraživanje, Znanstvenik
Nadgledanje malih promjena u strukturi virusa važno je za razumijevanje razvoja vakcina (Reuters)

Kineski znanstvenici otkrili su novu formulu za proizvodnju papira koji je otporan na vatru i tekućinu.

List South China Morning Post javlja kako su znanstvenici s Instituta za keramiku u Šangaju proizveli papir otporan na utjecaj tekućine i plamena.

Znanstvenici su strukturi papira dodali posebnu vrstu kalcija, koji su izolirali iz životinjske kosti i zubne cakline, a taj su element nazvali hidroksiapatit.

Nova vrsta papira otporna je na vatru i do 200 stupnjeva Celzija, kao i na kontakt s različitim vrstama tekućina, poput vode, kave, soka i slično.

Vođa istraživačkog tima Zhu Yingjie kazao je da je i ranije postojao papir koji je otporan ili na tekućinu ili na vatru, ali da je novi kineski papir prvi koji je otporan na sve te faktore, prenosi Anadolija.

Pogodan za važne dokumente

On je rekao da će novi papir biti pogodan za široku uporabu zato što će tekst biti dugotrajno zaštićen na podlozi koja se može jednostavno čistiti vodom.

“Ova vrsta papira bit će pogodna i za važne dokumente, koji će se lako moći stoljećima čuvati i bez specijalno opremljenih arhivskih prostorija. Ovaj će izum okončati eru kada su poplave i požari uništavali važnu povijesnu građu”, kazao je Zhu.

Znanstvenici su na projektu radili od 2008. godine, a na tržištu će se naći u iduća tri mjeseca.

Početna će cijena biti nešto viša od cijene običnog papira u formatu A4, ali masovna će proizvodnja s vremenom donijeti i smanjenje cijene.

Izvor: Agencije