Proiranske milicije optužile SAD za napade na baze u Iraku

Najnovija eksplozija u bazi PMF-a dogodila se u utorak u skladištu municije sjeverno od Bagdada (Reuters)

Iračke paravojne snage koje podržava Iran saopćile su da su izraelski dronovi izveli niz napada na baze kojima rukovode milicije, označivši Sjedinjene Američke Države krajnje odgovornim.

Milicije su se zarekle da će se braniti protiv svakog budućeg napada, prenosi Beta.

To neuobičajeno borbeno saopćenje milicija koje imaju podršku države, a zajedno se zovu Narodne snage mobilizacije (PMF),  dato je nakon najmanje tri misteriozne eksplozije u njihovim bazama u Iraku tokom proteklog mjeseca.

Istraga vlade do čijih je rezultata došao AP pokazuje da je jednu od eksplozija prošle sedmice blizu Bagdada izazvao udar drona.

Američki zvaničnici su porekli da SAD ima bilo kakvu ulogu u eksplozijama.

Upitan o rastućim spekulacijama da Izrael izvodi udare u Iraku, premijer Izraela Benjamin Netanyahu je u ponedjeljak zauzeo tradicionalni izraelski stav i nije ni porekao, ni potvrdio takve operacije.

“Iran nigdje nema imunitet. Mi ćemo djelovati i trenutno djelujemo protiv njih gdje god je potrebno”, rekao je on tokom posjete Ukrajini, prenio je Times of Israel.

Širenje kampanje

Ako je Izrael izveo napade to bi bilo širenje kampanje protiv rastućeg iranskog utjecaja u regiji.

Poznato da je Izrael više puta napao iranske mete u Siriji, a također ranije u Libanu i Sudanu.

Međutim, koliko  se zna Irak je napadnut prethodno 1981. godine, kada su izraelski borbeni avioni bombardirali irački nuklearni reaktor u izgradnji južno od Bagdada.

Saopćenje milicija je najnoviji znak da se iračka vlada našla usred napetosti između Irana i SAD-a.

Iran ima veliki utjecaj na tu vladu kroz podršku PMF milicijama koje su bile glavna snaga u borbi protiv organizacije Islamska država Irak i Levant.

U isto vrijeme u Iraku su američki vojnici i snage koje pripadaju koaliciji predvođenoj SAD-om i bore protiv ISIL-a i izvode česte osmatračke misije, a povremeno i udare iz zraka.

Nije bilo odmah komentara na saopćenje PMF-a za koji se čini da je izdato prije konsultacije s iračkim sigurnosnim snagama, što je znak da milicije djeluju nezavisno.

U saopćenju je navedeno da PMF ima informaciju da je SAD donio četiri izraelska drona iz Azerbejdžana u Irak kao dio flotile SAD-a da izvedu osmatračke letove i ciljaju pozicije milicija.

Ostalo je nejasno u saopćenju koga PMF optužuje direktno za napade ali je rečeno da se SAD smatra “krajnje odgovornim za ono što se desilo i da će biti odgovoran za ono što će se tek desiti”.

“Nemamo izbora već da branimo sebe i baze sa oružjem na raspolaganju”, navedeno je u saopćenju koje je potpisao Abu Mahdi al -Mohandes, zamjenik vođe PMF-a.

Upozorenje milicija

Milicije su upozorile da će svaku stranu letjelicu koja nadlijeće njihove baze bez dopuštenja iračke vlade smatrati neprijateljskim avionom.

Najnovija eksplozija u bazi PMF-a dogodila se u utorak u skladištu municije sjeverno od Bagdada.

U najsmrtonosnijoj eksploziji 19. jula na bazu Amirli na sjeveru Iraka poginula su dva Iranca.

U eksploziji 12. augusta u bazi Al -Sakr koja je potresla glavni grad uništeno je nekoliko kuća i ubijen jedan civil, a ranjeno 28 osoba. U bazi je bilo skladište oružja.

Izrael ima dronove koji mogu da dolete do meta u Iraku udaljenih 1.000 kilometara i da se vrate.

Takvi dronovi mogu biti veliki i vide se na radaru, ali protuzračna odbrana može da pogriješi i identificira ih kao dozvoljene letove jer je zračnih prostor pun američkih dronova ili aviona.

Izvor: Agencije