Proiranske milicije dovode Irak u neugodan položaj pred Amerikom

U pojedinim područjima gdje su pobijedili ISIL, neke milicije su počele provoditi nelegalne aktivnosti s ciljem da se obogate (EPA)

U izvještaju koji je objavio američki list The New York Times navodi se da iračke milicije, optužene da predstavljaju prijetnju Sjedinjenim Američkim Državama, predstavljaju problem Iraku.

List citira riječi bivšeg iračkog premijera Haidera al-Abadija da su snage Narodne mobilizacije “opasan koktel milicije i mafije, koji se ne može kontrolirati”.

Alissa J. Rubin, direktorica ureda New York Timesa u Bagdadu i autorica teksta, kaže da dodatna pitanja izaziva i činjenica da ove milicije, koje su povezane s Iranom, priznaje i finansira iračka Vlada, iako one nisu pod kontrolom ministarstava odbrane ili unutrašnjih poslova.

Anthony H. Cordesman, analitičar za nacionalnu sigurnost u Centru za strateške i međunarodne studije, upozorava da će se ove skupine pretvoriti u države unutar države ako se ne stave pod kontrolu.

Veliki broj zastupnika u Parlamentu

Skrenuo je pažnju da u sastavu iračkih jedinica Narodne mobilizacije djeluju i sunitske grupe, od kojih su neke lojalne iračkoj Vladi, a druge imaju veze sa snagama Quds i iranskom Revolucionarnom gardom.

Međutim, ovo pitanje je zasjenjeno činjenicom da te skupine finansira i priznaje iračka Vlada.

Rubin kaže da ove skupine imaju veliki broj zastupnika u iračkom Parlamentu, gdje je moć imenovanja ministara podijeljena među političkim blokovima.

Ako blok ili partija kontrolira ko postaje ministar, onda imaju i veću šansu da utječu na to ko dobija vrijedne ugovore ili poslove.

Ove grupe, također, djeluju i kao lobi za iranske interese unutar Iraka.

Rubin dodaje kako su najmanje dvije grupe pod okriljem Narodne mobilizacije, a jedna od njih je grupa Asaib Ahl al-Haq, na čelu s Qaisom al-Khazalijem, napale na američke snage nakon invazije SAD-a na Irak.

Autorica, također, ističe da se pokret Muqtada al-Sadr distancirao od Irana, ali da će stati na stranu ove države protiv SAD-a.

Najmanje 125.000 aktivnih boraca

Većina ovih iračkih milicija djeluje u sastavu Narodne mobilizacije, koja se borila na strani iračke vojske protiv organizacije Islamska država Irak i Levant – ISIL.

U izvještaju se navodi da oko 30 milicija djeluje u sastavu Narodne mobilizacije, s najmanje 125.000 aktivnih boraca.

Autorica pojašnjava da neke od ovih skupina imaju relativno pozitivnu ulogu i preuzimaju gotovo isključivo lokalne odgovornosti, budući da pružaju policijske usluge na mjestima gdje nema dovoljan broj policajaca.

S druge strane, korumpirane skupine se ponašaju poput mafije, a nekoliko njih je optuženo za kršenje ljudskih prava, pa je nejasno može li ih neko zaustaviti.

Visoki dužnosnici iračke Vlade zabrinuti su zbog utjecaja skupina koje su se pokazale kao najbliže Iranu i koje su imune na napore da ih se stavi pod kontrolu, s tim da dužnosnici općenito nisu voljni o tome govoriti javno, kazala je autorica.

Iračko Ministarstvo odbrane bilo je srdito kada su se neke od brigada Narodne mobilizacije preselile na sirijsku granicu u novembru, zauzimajući ključne položaje, ali je ovo ministarstvo razradilo način da se izbjegne sukob s ovim jedinicama.

Bogaćenje i krijumčarenje nafte

Rubi citira i izjavu Wafiqa al-Hashimija, politologa i predsjednika Iračke grupe za strateške studije, koji je rekao: “Snage narodne mobilizacije učinile su mnogo dobrih stvari i žrtvovale živote svojih boraca kako bi u to vrijeme spasile zemlju od ISIL-a”.

Međutim, u pojedinim područjima gdje su pobijedili ISIL neke milicije su počele provoditi nelegalne aktivnosti, s ciljem da se obogate i ne čineći ništa za lokalne zajednice.

Također, ove skupine su prošle godine, ponajviše u sjevernom Iraku, vodile borbe protiv iračkih Vladinih snaga kako bi sačuvali svoj udio u krijumčarenju nafte.

Još uvijek imaju baze u blizini naftnih bušotina, uprkos tome što su ih izgubili.

Autorica zaključuje da je iranski pritisak na Irak veliki izazov za iračke političare koji žele izgraditi svoju zemlju i poboljšati život svojih građana.

Izvor: Agencije