Prohić: Slučaj Pazarić je udruženi zločin političkih partija u BiH

Objavljene fotografije djece vezane za namještaj i radijatore u Zavodu u Pazariću (Al Jazeera)

Dan nakon što je zastupnica u Federalnom parlamentu Sabina Ćudić objavila fotografije djece vezane za namještaj i radijatore, navodeći da su fotografije snimljene u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece, eksperti i građani traže ostavke i procesuiranje odgovornih iz Zavoda u Pazariću, tridesetak kilometara od Sarajeva.

Grupa građana protestovala je u srijedu ispred Sarajevske vijećnice tražeći bolje uslove za štićenike tog zavoda, dok se veća grupa građana okupila i u četvrtak ispred zgrade vlade Federacije BiH, tražeći reakciju tužilaštva.

Direktor Zavoda Redžep Salić odbacio je jučer odgovornost za incident, navodeći kako osuđuje svaki loš tretman prema djeci, dodajući da ulaže maksimalne napore da unaprijedi standarde u Zavodu, na čije čelo je došao u aprilu ove godine. Nije potvrđeno da li su fotografije nastale za vrijeme njegovog mandata.

Kakvo je stanje u drugim Zavodima?

 “U Pazariću se nije desio incident, to je samo posljedica koju je godinama ranije proizvodio loš politički sistem u BiH, a koja je sada samo izbačena na površnu”, rekao je za Al Jazeeru psiholog Ibrahim Prohić, izražavajući strah da postoji još sličnih slučajeva u drugim zavodima u zemlji, ali koji se još uvijek drže u tajnosti.

Prohić je rekao da ne postoji profesionalno i moralno opravdanje ni za uposlene u Zavodu zbog fotografija koje su prikazane javnosti, dok je odgovornost zatražio i od samih državnih institucija, koje smatra najodgovornijim za ovaj propust.

“Institucije Bosne i Hercegovine nisu poduzele nikakve korake nakon što se prije nekoliko mjeseci također govorilo o aferi u ovom zavodu”, rekao je Prohić. Optužio je da se cijeli ovaj i slični slučajevi mogu smatrati udruženim zločinom političkih partija u BiH. On smatra da bosanskohercegovačko društvo zapada u probleme „jer vlast na čelne pozicije javnih institucija u zemlji postavlja nemoralne i nekompetentne ljude“, pozivajući građana da odbace takvu politiku.

Tužilaštvo pokreće istragu

“Ova situacija se može nazvati modernim ropstvom”, rekla je zastupnica Naše stranke Sabina Ćudić na konferenciji za novinare u Sarajevu nakon što je javno prezentirala fotografije djece vezane za namještaj i radijatore, navodeći da su snimljene u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine u Pazariću.

Ona je izjavila da je javnost upoznala sa dešavanjima u Zavodu, nakon što Vlada i resorno ministarstvo nisu smijenili članove i članice Upravnog i Nadzornog odbora, na čemu je ona insistirala, jer ih smatra odgovornim za loše stanje u Zavodu.

Predstavnički dom odbio je većinom glasova raspravljati o stanju u Zavodu Pazarić na jučerašnjoj sjednici, ali je taj dom zadužio radno tijelo da u roku od sedam dana provjeri sve navode o stanju u Zavodu. To tijelo ima obavezu prikupiti nalaze svih inspekcija koje su do sada odlazile u taj zavod i o svemu obavijesti Predstavnički dom.

U međuvremenu, Tužilaštvo Kantona Sarajevo otvorilo je istragu u ovom slučaju.

Izvor: Al jazeera