Program DeepMind sam uči igrati videoigre

DQN je naučio igrati još 48 igrica sa Atarija, te za svaku razvija vlastite taktike kako bi zabilježio pobjedu (Screenshot / YouTube)

Britanska tehnološka kompanija DeepMind, koju je kupio američki gigant Google prošle godine, predstavila je prednosti svog programa vještačke inteligencije, koji sam uči da igra video igrice.

To je korak dalje u oblasti vještačke inteligencije, kojeg je napravila firma DeepMind izradom algoritma sposobnog da sam razvija svoja znanja.

Vještačka inteligencija, nazvana DQN (Deep-Q-Network), samostalno uči igranje igrice „Space Invaders“, dok ne uspije pobijediti ljudskog igrača. Pored „Space Invadersa“, DQN je naučio igrati još 48 igrica sa Atarija, te za svaku razvija vlastite taktike kako bi zabilježio pobjedu.

Sistem uči direktno iz iskustva kako bi potom upravljao širokom paletom teških zadataka, objavljeno je danas na internetskoj stranici generation-nt.com.

Akumulira iskustvo

DQN uči tokom rada i akumulira iskustvo. Primjera radi, učio je da igra igrice slučajnim pritiskanjem dugmića i registriranjem poena kada mu je izbor određenog dugmeta donio dobar rezultat.

Navedeno je i kako bi ta vrsta vještačke inteligencije trebala u budućnosti pomoći u oblastima kao što su ispitivanje oboljenja ili atmosferske prilike koje podrazumijevaju podatke, mnogobrojne i veoma složene.

„Konačni cilj je napraviti pametne mašine za generalnu upotrebu koje imaju sposobnost učenja. Decenijama smo daleko od toga“, kazao je osnivač DeepMinda i istraživač vještačke inteligencije Demis Hassabis.

Izvor: Agencije