Prognoziran pad turizma u svijetu za 70 posto

Prethodne globalne krizne situacije dovodile su do pada turizma za 10 do 20 posto (EPA)

Očekuje se da će globalni turizam opasti za 70 posto ove godine u odnosu na prošlu, izjavio je čelnik Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih naroda (UNWTO).

Prethodne globalne krizne situacije dovodile su do pada turizma za 10 do 20 posto, ali pandemija korona virusa i bolest COVID-19 je gora, rekao je generalni sekretar UNWTO-a Zurab Pololikashvili na videokonferenciji za novinare sagovornicima u Madridu, prenosi Tanjug.

Ovog ljeta više ljudi će putovati kopnenim putem nego avionima, a planinski turizam bit će popularniji od plaža, kazao je Pololikashvili.

Treba slijediti model Evrope

UNWTO očekuje da će se više međunarodnih letova nastaviti u septembru ako virus do tada bude pod većom kontrolom, dodao je.

Pololikashvili je rekao da će se Evropa smatrati modelom koji treba slijediti, jer je to najposjećenija regija i najbolje pripremljena zbog svoje zdravstvene infrastrukture.

Prema njegovim riječima, takozvani zeleni koridori, koji bi omogućili ciljano putovanje između dvije regije u različitim zemljama, koje su pokazale nisku stopu zaraze, mogli bi biti prvi korak ka ponovnom pokretanju međunarodnog turizma.

Izvor: Agencije